Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina postojanja Bajrakli džamije: "Srbija je zajednica svih naroda i svih veroispovesti"

03.08.2023

13:06

0

Beogradski muftija poručio je direktoru Pošte Srbije Zoranu Đorđeviću da je oboren svetski rekord, jer je markica napravljena u nepunih mesec dana

Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina postojanja Bajrakli džamije: "Srbija je zajednica svih naroda i svih veroispovesti"
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Povodom 500 godina postojanja Bajrakli džamije, svečano je predstavljena nova poštanska marka sa motivom tog jedinog sačuvanog i aktivnog objekta islamske verske arhitekture u Beogradu.

Bajrakli džamija sagrađena je oko 1522. godine. Kao spomenik kulture stavljena je pod zaštitu države 1946. godine, dok je 1979. godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Beogradski muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić rekao je da je veoma zadovoljan što se danas, prvi put u istoriji Beograda, pravi markica sa motivima džamije.

- Beograd je metropola, koja u sebi ima građane različite veroispovesti. Beograd je grad koji ima istoriju na kojoj bi mogli pozavideti i mnogo veći gradovi. To je raskršće, mesto gde su se i sudarali i susretali. Beograd je nekad imao 274 džamije, po putopiscu Evliji Ćelebiji. Bajrakli džamiju Beograd je sačuvao punih 500 godina - istakao je Jusufspahić.

Beogradski muftija poručio je direktoru Pošte Srbije Zoranu Đorđeviću da je oboren svetski rekord, jer je markica napravljena u nepunih mesec dana.

Đorđević je rekao da mu je drago da je za vreme njegovog mandata izdata markica posvećena Islamskoj zajednici i Bajrakli džamiji, kao spomeniku kulture i delu naše tradicije, istorije, pa i turističke ponude.

- Srbija je danas potpuno drugačije društvo od onoga što je možda nekada bilo. Srbija je zajednica svih naroda, svih veroispovesti. Želimo i ovom poštanskom markom da pošaljemo poruku u svet - Srbija je otvorena država, otvoreno društvo, svi su dobrodošli, svi su prijatelji Srbije, ma koje vere ili boje kože bili - istakao je Đorđević.

Beogradski muftija je direktoru Pošte Srbije poklonio uramljenu mapu Beograda, kao izraz zahvalnosti, kako je rekao, za to što su se "kao Beograđani, na ovim ulicama i našli".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike