Jačanje partnerskih odnosa: Otvaranje Egipatske ulice u Beogradu simbolični gest prijateljstva sa Egiptom

28.07.2023

14:03

0

Naše je prijateljstvo zaista veliko, uvek je tako i bilo - rekao je Orlić

Jačanje partnerskih odnosa: Otvaranje Egipatske ulice u Beogradu simbolični gest prijateljstva sa Egiptom
Egipatska ulica - Copyright Beoinfo

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić i predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat dr Hanafi Ali Gebali prisustvovali su danas ceremoniji otkrivanja ploče sa nazivom Egipatska ulica, koja je odlukom Skupštine grada imenovana u Novom Beogradu u znak prijateljstva sa ovom afričkom zemljom.

Nikodijević je istakao da Egipat ima posebno mesto u istorijskom pamćenju našeg naroda, te da naše dve zemlje u istorijskom smislu dele veliki doprinos razvoju modernog posleratnog sveta.

On je podsetio da je u Beogradu, u septembru 1961. godine, održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih, a za istoriju Beograda veoma je značajan podatak da je jedan od najpoznatijih državnika sveta, Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta, dobio retko dodeljivano priznanje počasnog građanina Beograda. Nikodijević je naglasio i da je egipatska književnost predstavljena našoj publici na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2019. godine, kada je Arapska Republika Egipat bila počasni gost sajma.

Beoinfo
 

Otvaranje Egipatske ulice u Beogradu je simbolični gest o značaju ukupnih odnosa između naših prijateljskih zemalja. Današnji događaj je simbolična potvrda naše spremnosti i za unapređenje međugradske saradnje koja će u perspektivi dodatno ojačati i međudržavne odnose – kazao je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio da je u Skupštini Grada Beograda, u maju 2018. godine, pokrenuta inicijativa da se međusobna saradnja konkretizuje, a Ambasada Egipta je dostavila nacrt sporazuma koji je nakon usaglašavanja pripremljen za potpisivanje.

– Sporazum treba da podstakne razvoj kulturne, naučne i obrazovne saradnje dve prestonice i da ustanovi praksu razmene mladih umetnika i naučnika. Oba grada, i Beograd i Kairo leže na dvema velikim rekama i po tome su veoma slični. Moglo bi doći do korisne razmene iskustava o radu velikih komunalnih sistema i izgradnji saobraćajne infrastrukture, za šta su privrednici iz Kaira izrazili interesovanje. Egipat, narod i država, čiji su milenijumi fantastične istorije, izvanredne kulture i tradicije dali nemerljiv doprinos čovečanstvu, od danas ima svoju ulicu u Beogradu. Ovakva osnova daje nam za pravo da verujemo da su mogućnosti svestrane saradnje ogromne. Verujem u ekonomske, privredne, kulturološke i druge potencijale naše saradnje koji će biti na visokom mestu u budućoj agendi dijaloga Beograda i Kaira – rekao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je podsetio da je pre godinu dana predsednik Egipta bio u istorijskoj poseti našoj zemlji na poziv predsednika Republike Aleksandra Vučića. Tada je, istakao je, potpisana zajednička Deklaracija o strateškom partnerstvu.

– Naše je prijateljstvo zaista veliko, uvek je tako i bilo. Poštovani predsedniče Predstavničkog doma, to prijateljstvo dodatno snažimo i činimo ga još većim – kazao je Orlić.

On je istakao da se Egipatska ulica nalazi u delu srpske prestonice u kojem se očekuje puna izgradnja. Zahvalio je državi Egipat na podršci Beogradu u dobijanju organizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Predsednik Predstavničkog doma Egipta Gebali izrazio je veliko zadovoljstvo što se nalazi u „prijateljskoj zemlji Srbiji”, ukazujući na decenijsko, istorijsko prijateljstvo dvaju naroda.

– Prijateljski odnosi između Srbije i Egipta nisu se zaustavili samo na bilateralnoj saradnji, već su znatno dublji. Pokret nesvrstanih predstavljao je sigurno utočište u međunarodnoj polarizaciji kao veoma značajan za zemlje u razvoju, što je bilo važno za odnos između dve zemlje na međunarodnom nivou. Saradnja između dve zemlje sada se razvija na svim poljima, sa tendencijom da se znatno unapredi u budućnosti, posebno u ekonomskoj i trgovinskoj razmeni. „Otvoreni Balkan” bi za Egipat bio od velikog značaja, a Srbija bi bila pristupna tačka za povezivanje sa zemljama Zapadnog Balkana. Uporedo sa tim, srpske kompanije bi preko Egipta dobile vezu sa arapskim i afričkim zemljama – rekao je Gebali.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Skupštine Grada Beograda, članovi Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije, kao i predstavnici ambasada arapskih zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike