Kompletan vodič za selidbu sa manjom decom u Beogradu

24.07.2023

13:54

0

Prilikom selidbe Beograd zna da bude izazovan i zbog gužve u saobraćaju pa je savet da izbegavate špiceve

Kompletan vodič za selidbu sa manjom decom u Beogradu
Copyright Promo

Selidba sama po sebi nije jednostavna, još kada dečica moraju biti deo tog procesa, situacija je znatno otežavajuća. Svaki roditelj se trudi da deca odrastaju bez stresa, zato je važno da se dobro pripremite pre selidbe.

Mališani nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, potrebno da ih na vreme pripremite i koliko je god moguće udaljite od samog procesa. U tom periodu su jako osetljivi i selidba može ostaviti dubok trag. Savetujemo da pročitate ovaj članak, sigurno ćete saznati nešto novo, nešto o čemu niste do sada razmišljali.

Imajte na umu da selidbe mogu biti dosta jednostavnije kada uz sebe imate ljude koji vam zaista mogu pomoći svojim iskustvom.

Zašto je važno biti obazriv tokom selidbe sa manjom decom?

Teško je govoriti uopšteno o selidbi sa decom, jer postoji mnogo različitih situacija. Nekada deca lakše podnesu promenu lokacije, kada ostajete u istom kraju ili gradu. Ali dosta teže može proći proces privikavanja kada menjate grad ili državu.

Takođe, situacije dosta zavise i od uzrasta dece. Mi ćemo dati neke uopštene smernice, procenite koje da primenite u vašem slučaju, jer vi najbolje poznajete vaše dete.

Shvatite ozbiljno proces u kom se nalazite, jer nikada ne možete biti sigurni kako će mališani reagovati, ako već nisu prošli kroz sličnu situaciju. Svaka promena društva i škole može potencijalno ostaviti loše posledice na psihu deteta.

Zato primenite sve savete i pratite ponašanje mališana kako bi reagovali na vreme.

Najvažniji saveti za selidbu sa decom u Beogradu

U razgovoru sa psihologom došli smo do zaključka da ovih 7 saveta mogu pozitivno uticati na vaše dete tokom selidbe. Prikazaćemo ih u kratkim crtama, ukoliko vam trebaju dodatna obrazloženja ili saveti, kontaktirajte psihologa.

Prilikom selidbe Beograd zna da bude izazovan i zbog gužve u saobraćaju pa je savet da izbegavate špiceve.

Pripremite decu za selidbu: Razgovarajte sa decom o selidbi na način koji je prilagođen njihovom uzrastu. Objasnite im zašto se selite i šta mogu očekivati.

Ostanite pozitivni i pokažite entuzijazam zbog nove kuće/stana: Deca će često reagovati na vaše emocije, pa je važno preneti im sigurnost i uzbuđenje.

Održavajte rutinu: Tokom selidbe, nastojte da održavate normalnu dnevnu rutinu što je više moguće. To će pomoći deci da se osećaju sigurno i stabilno u promenljivim okolnostima.

Pakovanje i organizacija: Počnite sa pakovanjem ranije kako biste izbegli stres i gužvu u poslednjem trenutku. Postavite prioritet i prvo spakujte stvari koje vam nisu neophodne do selidbe. Obezbedite dovoljno kutija, obeležite ih po sobama i napravite inventar. To će vam olakšati raspakivanje i pronalaženje stvari u novom domu.

Uključite decu u proces: Uključite decu u pakovanje svojih stvari. Dopustite im da odaberu svoje omiljene igračke i knjige koje žele da ponesu sa sobom. Pustite ih da vam pomognu u postavljanju oznaka na kutije. To će im dati osećaj kontrole i važnosti.

Komunikacija tokom selidbe: Redovno razgovarajte sa decom o tome šta se događa. Objasnite im faze selidbe i dajte im informacije o tome kako će sve izgledati. Budite iskreni, ali i umirujući u svojim odgovorima.

Priprema za putovanje: Ako putujete daleko, pripremite aktivnosti i igračke za decu tokom putovanja. Imajte pri ruci i dodatne setove odeće, pelena, hrane i pića kako biste se pripremili za sve okolnosti.

Stvaranje nove rutine u novom domu: Nakon selidbe, pokušajte uspostaviti novu rutinu što je brže moguće. Održavanje uobičajenih obroka, spavanja i igre pomoći će deci da se brže adaptiraju na novu okolinu.

Beogradske opštine pogodne za život porodica sa decom

Pored psihologa, za pripremu ovog teksta razgovarali smo i sa agentima za prodaju nekretnina u Beogradu. Želeli smo da olakšamo potragu za novom nekretninom, ako do sada već niste pronašli, i evo šta su nam rekli.

Kada birate novu lokaciju i novi stan, vodite se time da vam u blizini budu svi najvažniji objekti koji su vam potrebni svakodnevno. Takođe, važnu ulogu ima i saobraćaj, odnosno povezanost gradskim prevozom i putevima sa ostalim delovima grada.

Potraga za novim stanom može potrajati i mesecima, a često se dešava da niste u situaciji da možete toliko da birate pa ste primorani na ubrzani proces. U velikom procentu porodice ne mogu uklopiti sve želje vezane za lokaciju i stan, pa se nekog dela želja i potreba morate odreći.

Prema rečima stanara u direktnoj komunikaciji sa agentima, ali i komentarima na društvenim mrežama, najpogodnije opštine za život porodica sa decom u Beogradu su: Novi Beograd, Zvezdara, Palilula, Stari Grad i Obrenovac.

Selidbe Cena

Ako se pitate koja je za selidbe cena u Beogradu može varirati u zavisnosti od različitih faktora. To uključuje veličinu vašeg doma, količinu stvari koje treba preneti, udaljenost između starog i novog doma, kao i dodatne usluge koje možda želite.

Međutim, ne morate brinuti o skrivenim troškovima. Većina kompanija za selidbe u Beogradu nudi besplatne procene, tako da možete dobiti jasnu sliku o tome koliko će vaša selidba koštati.

Zašto je neophodna pomoć iskusnih ljudi pri selidbi sa decom?

Vraćamo se na početak ovog teksta, kada smo naglasili da selidba sa decom može biti mnogo jednostavnija, bez stresa, ako kraj sebe imate iskusne ljude. Ovu činjenicu potvrdili su momci iz agencije za selidbe “Moja selidba”.

Činjenica je da svako gleda kako da uštedi prilikom selidbe, pa većinu posla obave sami. Ali kada imate manju decu, dobro razmislite šta je bolje. Da li je bolje prepustiti proces selidbe agenciji dok vi uživate sa decom i pripremate ih na nove promene? Ili da rizikujete, da sami odradite fizičke poslove, a da nemate vremena da pratite kako deca prihvataju tu situaciju?

Selidbe u Beogradu cene nisu toliko visoke u poređenju sa posledicama sa kojima se možete susresti. Iskrena preporuka za momke iz “Moja Selidba”, tokom razgovora pokazali su veliko iskustvo u takvim situacijama. Sigurni smo da će vam biti od pomoći.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike