Superćelijska oluja u Beogradu napravila haos: Stručnjak ističe - "Reč je o propustima, kranovi ne bi smeli da se sruše"

21.07.2023

09:31

0

Zamislite šta bi bilo da nevreme praćeno jakim vetrom obori dalekovode koji su slične konstrukcije - kaže građevinski inženjer Milan Vuković

Superćelijska oluja u Beogradu napravila haos: Stručnjak ističe - "Reč je o propustima, kranovi ne bi smeli da se sruše"
Pao kran u Beogradu - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dan posle velike oluje u Beogradu, na gradilištu na Novom Beogradu u Ulici Đorđa Stanojevića 37 i 39, gde su se srušila dva krana, niko od radnika nije bio raspoložen za priču, a nije bilo ni nadležnih koji su želeli da razgovaraju s novinarima.

Na ovom gradilištu zida se stambeno-poslovni kompleks "Erport garden", a izvođač je preduzeće "Gradina" iz Zemuna, dok je građevinska dozvola izdata u martu ove godine. 

Uprkos nestvarnom nevremenu koje je slične probleme pravilo i u regionu, kranovi ne bi smeli da se sruše, ukazuje građevinski inženjer Milan Vuković.

- Reč je o propustima koji su mogli da se dogode ili prilikom montaže krana ili njegovog korišćenja. I to treba da utvrde građevinska inspekcija i inspekcija rada. Zamislite šta bi bilo da nevreme praćeno jakim vetrom obori dalekovode koji su slične konstrukcije, ili silne antene koje su montirane na krovovima širom prestonice. To se jednostavno ne sme desiti ako se poštuju pravila struke - rekao je ovaj građevinski inženjer. 

On se, kaže, ne seća da je u Beogradu bilo urušavanja kranova. 

Jedan je ipak za dlaku izbegao sudbinu onih na Novom Beogradu. Krajem 2018. na gradilištu u Takovskoj ulici nakrivio se kran, zbog čije su demontaže, koja je trajala 20 sati, iseljeni stanari susedne zgrade, a taj deo ulice bio blokiran za saobraćaj. 

Sekretarijat za inspekcijske poslove i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" najavili su tada da će podneti krivične prijave protiv nadležnih na gradilištu u centru grada, a o ishodu tog postupka javnost nije obaveštena. 

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike