Velika vest za građane Beograda i Zvezdare: Potpisan ugovor za izgradnju gasovoda

19.07.2023

11:16

0

Beograd će do kraja 2023. godine biti 100 odsto gasifikovan

Velika vest za građane Beograda i Zvezdare: Potpisan ugovor za izgradnju gasovoda
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić potpisali su danas ugovor za izgradnju novog gasovoda na opštini Zvezdara sa firmom "DM invest", a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Tom prilikom Mali je istakao da je to je velika vest za građane Beograda i Zvezdare.

"Mali Mokri Lug, Veliki Mokri Lug, Mirijevo, Zeleno brdo i potez oko Zvezdarske šume će dobiti gas, a cela Zvezdara će u narednih godinu i po dana biti pokrivena gasnom mrežom", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima 17 godina se čekalo na nastavak radova.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Na ovaj način ćemo ispuniti obećanje koje smo dali građanima Zvezdare. To će podići kvalitet života. Mi ćemo na ovaj način obezbediti izvore za toplotnu energiju za sve građane Zvezdare", rekao je Mali.

On je poručio građanima Srbije da su obezbeđene dovoljne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu

"Mi u ovom trenutku imamo 590 miliona kubnih metara gasa u skladištima u Banatskom Dvoru i Mađarskoj. Zakupili smo pre dva dana još dodatnih 78 miliona kubnih metara gasa. Mi na taj način obezbeđujemo sigurnost i stabilnost našeg energetskog sektora, a to je politika od koje nećemo odustati", rekao je ministar.

Kako je istakao, to su pokazatelji koliko se Srbija i Beograd razvijaju. 

"Mi smo jedan tim i zajedno radimo na rešavanju problema građana", poručio je Mali.

On se zahvalio predsedniku opštine Zvezdara Vladanu Jeremiću na svemu što je urađeno u proteklih godinu dana na teritoriji opštine kojom rukovodi.

"Imamo podatak da su tri ambulante kompletno rekonstruisane, u Severnom Bulevaru, starom Mirijevu i u Velikom Mokrom Lugu. Četiri dečija igrališta su kompletno renovinara, a njih tri je ostalo da se završe do kraja godine. Radilo se na rekonstrukciji vodovodnih mreža, asfaltiranju puteva, otvaranju vrtića i teretana na otvorenom", rekao je on.

Takođe, zamenili smo kotlove u Osnovnoj školi Vladislav Petković Dis, a očekuje nas i kompletna rekonstrukcija te škole u ovoj godini, rekao je Mali.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Mi nismo prekinuli investiciju i gasifikaciju, ovaj projekat se ne odnosi samo na opštinu Zvezdara, mi praktično sada završavamo i na Paliluli sve poslove", rekao je Bajatović.

Istakao je da će Beograd do kraja 2023. godine biti 100 odsto gasifikovan.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović istakao je da je projekat izgradnje gasovoda na Zvezdari vredan oko 12 miliona evra, da sadrži 134 kilometara plastike tj. srednjeg i visokog pritiska, kao i da se odnosi na Mali Mokri Lug, Veliki Mokri Lug i delove opštine Zvezdara.

On dodaje da će projekat biti gotov za najviše 18 meseci i da će biti previđen maksimalan broj priključaka, da će cena biti 780 evra u dinarskoj protivvrednosti po priključku na tri godine bez kamate uz račun koji dostavlja Srbijagas.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Kada je reč o Novom Beogradu, Bajatović dodaje da je ostalo da se završi još 140 kilometara na Novom Beogradu, budući da će na toj opštini biti organizovan EXPO 2027 čime bi Beograd bio u potpunosti gasifikovan.

"Mi ćemo već sutra dati nalog izvođaču za vođenje radova, i za 18 meseci će biti kako smo potpisali", zaključuje Bajatović.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je zadovoljan što se nakon 17 godina konačno ušlo u realizaciju projekta gasifikacije te opštine.

Kako je istakao, nije bilo dana u prethodnih nekoliko godina da se neko od sugrađana nije obratio sa pitanjem i molbom da li će i kada da se nastavi sa gasifikacijom Zvezdare.

"Ovaj posao je bio prekinut pre skoro 17 godina i zahvaljujući pre svega razumevanju i podršci koju smo dobili od strane ministra Malog. Danas smo došli u ovu situaciju da potpisivanjem ugovora praktično nastavimo sa tim poslom", izjavio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, to je samo "prvo poluvreme", a da sledi drugo poluvreme, odnosno rad na terenu i rad sa ljudima.

"Ja sam siguran i da ćemo mi ispoštovati ono što stoji u ugovoru, dakle da u narednih godinu dana ovaj posao, koji je od kapitalnog značaja za stanovnike Zvezdare, bude završen. Zvezdara je jedna od najvećih beogradskih opština i prosto je neophodno da razvoj opštine i u broju stanovnika bude propraćen i u adekvatnoj infrastrukturi. Gasifikacija je nešto što ima višestruki značaj, ne samo u smislu zaštite životne sredine, nego i finansijski", naveo je Jeremić.
Kako je rekao, projekat gasifikacije će stanovnicima Zvezdare omogućiti kvalitetnije uslove za život i istakao da je siguran da će u narednim godinama biti kompletirana još dva projekta - proširenje Bulevara kralja Aleksandra i završetak mokroluškog kolektora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike