Za sada nema problema: Potrošnja je povećana, ali Beograđani imaju uredno snabdevanje vodom

17.07.2023

12:35

0

Danas su temperature jako visoke i sam sistem je napregnut, radimo na maksimumu - kaže Branimir Sević

Za sada nema problema: Potrošnja je povećana, ali Beograđani imaju uredno snabdevanje vodom
Ilustracija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Izvršni direktor za vodovodni sistem JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Branimir Sević rekao je danas da građani imaju uredno snabdevanje vodom, kao i da beogradski vodovodni sistem trenutno proizvodi preko 6.500 hiljada litara vode u sekundi.

- Mi beležimo povećanu potrošnju u toku ovih vrelih dana, pogotovo vikenda koji je iza nas. Danas su temperature jako visoke i sam sistem je napregnut, radimo na maksimumu. Ne očekujemo veće probleme u snabdevanju, s obzirom da smo se od početka godine pripremali na ovakav scenario i visoke temperature - izjavio je Sević.

Dodao je da je dosta urađeno na sistemu distribucije i proizvodnji vode u prethodnom periodu.

- Ušli smo u drugu nedelju visokih temperatura, nismo imali ispade ni u jednom delu sistema sa značajnim brojem potrošača, osim u mestima gde se radi otklanjanje defekata ili diskontinuiteta koji je izazvan radovima na sistemu - objasnio je Sević.

Na pitanje da li ima potrebe da građani smanje potrošnju vode, Sević je istakao da su iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" već ukazali građanima da smanje nenamensko potrošnje vode.

- Potrebno je smanjiti potrošnju vode za nešto što nije krajnji razlog da se voda koristi. To je na prvom mestu zalivanje, nalivanje sadnjaka i poljoprivrednih površina, pranje ulica, nalivanje pločnika i asfalta. Vodu treba isključivo koristiti za piće, za održavanje lične higijene i spremanje hrane, beogradski vodovodni sistem može da izdrži takvu potrošnju - rekao je Sević.

On je objasnio je da se nenamenskom potrošnjom rizikuje da sistem izađe iz stabilnog stanja u kojem se nalazi trenutno. Sević je, komentarišući cisterne sa pijećom vodom, naveo da su one postavljene na mestima sa visokom frekvencijom sugrađana.

Beoinfo
 

- Sugrađani se mogu osvežiti i popiti kvalitetnu vodu. Skoro je bilo jedno od pitanja da li se voda ugreje na ovako visokim temperaturama, ona ne stigne da se ugreje jer se uglavnom potroši i čim padne ispod nekog nivoa u cisterni mi vršimo dopunu, odnosno zamenu takve vode u cisterni - zaključio je Sević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike