Šapić: Nastavljamo sa realizacijom "budžeta brige o ljudima"

20.06.2023

21:30

0

Kada je reč o javnom prevozu, gradonačelnik je ocenio da je najvažniji deo "reforme" naplate karata to što su cene praktično prepolovljene

Šapić: Nastavljamo sa realizacijom "budžeta brige o ljudima"
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Nastavljamo sa realizacijom "budžeta brige o ljudima", a politika Grada Beograda je da budžet bude pre svega posvećen socijalnim programima, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom današnjeg usvajanja rebalansa budžeta u gradskoj skupštini. 

- Zato su današnjom odlukom o rebalansu budžeta obezbeđena nova sredstva za još dve pogodnosti za decu Beograda, a to su besplatan engleski jezik za predškolce i postavljanje prečišćivača vazduha za sve prostprorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama - izjavio je Šapić gostujući u Beogradskoj hronici.

On je istakao da se baš u tome i vidi kako neko uspeva da vodi grad, da uvodeći neke nove pogodnosti koje će građanima olakšati svakodnevni život, istovremeno ne ugrožava već postojeće projekte.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se presek radi dva ili tri puta godišnje jer postoje neki projekti koji se ne ostvare iz objektivnih razloga, a onda taj novac ostane zarobljen na nekoj poziciji. Rebalansom budžeta sredstva se oslobode i koriste za neke druge namene.

- Menja se situacija i okolnosti i moramo brzo da reagujemo, a ideja nam je da imamo što veću iskorišćenost budžeta na kraju godine. Politika koju ovde sprovodim je manje više ona koju sam sprovodio dok sam vodio najmnogoljudniju opštinu u Srbiji jer svi ovi socijalni programi su manje više rađeni i u opštini Novi Beograd. Trudim se da sve one dobre stvari koje su se pokazale dobre na Novom Beogradu implementiram na teritoriji čitavog grada - naglasio je Šapić.

On je naveo da je posle godinu dana na mestu gradonačelnika postoji mnogo stvari na koje je veoma ponosan, ali i one kojima nije zadovoljan.

- Ne postoji ni jedna odluka koju sam doneo za koju sam se predomislio niti od koje sam odustao. Isuviše sam dugo na ovom poslu jer nisam došao ovde da se učim jer bavim se lokalnom samoupravom skoro 14 godina. Nezadovoljan sam što nismo uspeli određenom dinamikom da realizujemo neke stvari kao što je projekat čišćenja Savskog šetališta od splavova i uvedemo red u tu oblast. Sprečavaju nas neke interesne grupe i takozvani građanski aktivisti koji onemogućavaju izvođenje radova. Preuzeli smo odgovornost da uradimo neke stvari, a sad smo u riziku od neke vrste građanske anarhije - rekao je prvi čoveg prestonice.

Kada je reč o javnom prevozu, gradonačelnik je ocenio da je najvažniji deo "reforme" naplate karata to što su cene praktično prepolovljene.

M.M./ATAImages
 

- Građani sve više kupuju karte iako nismo "izašli" sa represivnim merama. U narednom periodu doći će do povećanja broja kontrola. Za dva meseca, kada budemo "zaokružili" čitav sistem, izaći ću pred ljude i pokazati šta smo uradili za tih četiri do pet meseci, a kako je bilo tokom prethodnih 12 godina. Želeo bih da zamolim za malo strpljenja, naročito mlađe Beograđane, srednjoškolce i studente koji su dosta koristili aplikaciju na kojoj su mogli da vide gde se nalaze autobusi. Početkom jula aplikacija bi trebalo da bude ponovo u funkciji. Nismo mogli da zadržimo stari sistem jer nam nisu dali kodove, uprkos nekoliko pisama i zahteva. Aplikacija će po uspostavljanju imati i "dži-pi-es" funkciju, ali će preko nje moći i da se plaća prevoz. Na preko 300 stajališta imaćemo prodaju paprinih karata, što takođe može da se očekuje u julu - naveo je.

Govoreći o situaciji sa poplavama u opštini Lazarevac, Šapić je rekao da je u stalnom kontaktu sa predsednikom opštine.

- Ove nedelje ću otići u Lazarevac, želim da se lično uverim u sve što možemo da uradimo za nekih 50 porodica koje su najugroženije - rekao je gradonačelnik.

Što se tiče izgradnje nove autobuske stanice, gradonačelnik Šapić je rekao da radovi kasne pet godina i da Beograd mora da dobije svoju glavnu autobusku stanicu.

- BAS nije ispunio svoje obaveze, dok je Grad u potpunosti ispoštovao ugovor. Grad je dao parcelu, oni su bili dužni da izgrade zgradu, ali ćemo vrlo brzo imati nove informacije za Beograđane po ovom pitanju i mislim da će ljudi biti zadovoljni - rekao je Šapić.

Tokom predstojećeg vikenda u Beogradu će biti održana manifestacija "Dani porodice", koja je dva puta odložena, jednom zbog tragičnih događaja početkom maja, a potom i zbog najavljenog nevremena proteklog vikenda.

- Želeli smo da napravimo manifestaciju koja će biti zabavnog karaktera, sa pozitivnom atmosferom i nadam se da će se Beograđani porodično odazvati. Imaćemo mnogo programa širom grada i nadam se da će "Beogradski dani porodice postati tradicija. To će biti prava parada ponosa i sreće, odnosno svega onoga što jedna porodica "nosi" - poručio je Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike