Saga duga četiri i po godine: Kakva sudbina čeka novu autobusku stanicu? Bili smo u Bloku 42 - radnika ni na vidiku! (FOTO)

22.07.2022

17:30

0

BAS je prihvatio sporazumni raskid ugovora, što znači da je ovaj projekat sada u rukama Grada Beograda

Saga duga četiri i po godine: Kakva sudbina čeka novu autobusku stanicu? Bili smo u Bloku 42 - radnika ni na vidiku! (FOTO)
autobuska stanica nova 24sedam goran sivački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kada će biti gotova nova autobuska stanica u Bloku 42, i dalje nije poznato, ali to pitanje ponovo je aktuelizovao gradonačelnik Beograda Alekandar Šapić izjavivši da je BAS prihvatio sporazumni raskid ugovora, što znači da je ovaj projekat sada u rukama Grada. 

Šapić je precizirao da prihvatanje sporazumnog raskida ugovora znači da će im Grad isplatiti sav novac koji su uložili u protekle četiri i po godine, iako njihovom krivicom stanica nije završena, pošto je Grad dao zemlju i uradio pristupne saobraćajnice.

24sedam/Goran Sivački
Nova autobuska stanica u Bloku 42

- To ćemo uraditi jer je reč o 700 zaposlenih o kojima njihovo rukovodstvo treba da vodi računa. Ja tim zaposlenima, koji su me napali kada sam rekao da će se taj ugovor raskinuti, kažem da razmisle ko su njihovi rukovodioci, kako vode firmu i zašto su došli u situaciju da posle četiri i po godine nisu u stanju da urade nešto za šta im je dat novac - rekao je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je podvukao da će Beogradsku autobusku stanicu Grad završiti za par meseci i naći operatera koji će njom da rukovodi. 

Saga duga četiri i po godine 

24sedam/Goran Sivački
 

Ugovor o gradnji autobuske stanice na Novom Beogradu između BAS-a i Grada potpisan je 2017, kamen temeljac je postavljen 2018, dok su radovi počeli da se zahuktavaju naredne godine. 

Iako je najavljivanje ovog projekta bilo pompezno, otkad su neimari kročili na tlo preko puta Buvljaka prošle su godine, troškovi su samo porasli, a pojavili su se i dugovi. 

24sedam/Goran Sivački
 

Vremenom se pokazalo da je od obećanja ostalo samo napušteno gradilište, a da je takva situacija i danas uverili su se reporteri 24sedam koji su obišli ovu parcelu na Novom Beogradu. 

Radovi su jedino odmakli na staničnim platoima, a na gradilištu nikoga nismo zatekli - mašine stoje, a od radnika ni traga ni glasa.

Podsetimo, BAS je za izgradnju stanice uzeo kredit od 12 miliona evra od banke, a ostatak je trebalo da finansira iz sopstvenih sredstava. 

Kako će izgledati? 

Beoinfo
Planirani izgled Beogradske autobuske stanice

Prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železnicke stanice trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara.

Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Beoinfo
 

Takođe, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati ka ulici Antifašističke borbe, dok će stanična zgrada biti izgrađena između trga i peronskog prostora.

Beoinfo
 

Nacrtom je predviđena izgradnja i peronskog prostora i javne garaže sa minimalno 200 parking-mesta sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića.

Nova stanica sadržaće i prateće objekte, kao što su pumpa, supermarket i brojni ugostiteljski objekti. Takođe, biće postavljen ulični mobilijar – klupe, korpe za otpatke, osvetljenje, zatim javne česme, kao i pešačka staza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike