Patrijarh sutra u Spasovdanskoj litiji: Služi pomen postradalim đacima, mladima i svim žrtvama nasilja

24.05.2023

14:44

0

SPC je najavila i da će litijski krst nositi studenti koji su patrijarhovi stipendisti

Patrijarh sutra u Spasovdanskoj litiji: Služi pomen postradalim đacima, mladima i svim žrtvama nasilja
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh Porfirije sutra će tokom velike Spasovdanske litije u Beogradu služiti pomen nedavno stradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, najavila je SPC.

Kako je navedeno, velika Spasovdanska litija ove godine nema svečarski karakter.

- Zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela naših, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu, zastati na raskrsnici ulica kralja Milana i kralja Milutina gde će njegova svetost patrijarh  Porfirije služiti pomen postradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja - navedeno je u saopštenju.

SPC je najavila i da će litijski krst sutra nositi studenti koji su patrijarhovi stipendisti.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, sutra će na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama biti dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

- Sa ponosom krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu. Blago majci koja ih rodila i Crkvi koja se njima ponosi - navedneo je u saopštenju SPC.

Mošti Svetog vladike Nikolaja će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike