Bučno na Dorćolu: Stanari se žale, komunalna ne reaguje

19.09.2020

13:12 >> 08:11

0

Iz Udruženja Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu kažu da komunalna policija ne reaguje na prijave

Bučno na Dorćolu: Stanari se žale, komunalna ne reaguje
Copyright Profimedia

Stanari ulica u Starom gradu svaku noć suočavaju se sa bukom koja potiče iz lokalnih ugostitetljskih objekata, a prema rečima Udruženja “Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu” komunalna inspekcija se ne odaziva na njihove pozive.

Naime, na društvenoj mreži Tviter juče je postavljen video-snimak iz Ulice Braće Baruh, na kojem se čuje da prekomerna buka dolazi iz jednog kafića.

– Kažu u ekološkoj inspekciji da su doneli rešenje za kafić “Why” u Braće Baruh 26 zbog prekomerne buke, ali eto čini mi se da se maltretiranje ljudi nastavlja. Podsećam da je dozvoljeni nivo buke u stambenom kvartu 45db noću napolju. Kafić “Why” ima di-džeja i zvučnike napolju – napisala je jedna tviterašica.

Takođe, na preglasnu buku žalili su se i članovi udruženja “Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu”.

– Nije dovoljno što ugostiteljski objekti u Cetinjskoj emituju preglasnu muziku, sada je i prodavnica vina dovela DJ-a – napisali su oni na Tviteru.

Iz ovog udruženja za 24sedam.rs kažu da problem sa bukom postoji od 2016. i da do danas nije rešen.

– Organizovali smo proteste, imali sastanke sa vlasnicima kafića (koji se menjaju), kao i sa gradskim vlastima. Podneli smo krivičnu prijavu i tužbu protiv grada Beograda. Grad je samo doneo odluku o radnom vremenu u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali problem buke (a ne radnog vremena) nije rešen. Komunalna policija nikada ne reaguje po našim prijavama, jer se uvek pozivaju na radno vreme, a ne na buku koju prijavljujemo – kažu oni.

Dodaju da su uređena brojna merenja i da su svaki put registrovana prekoračenja, kao i da nikad nijedan lokal zbog toga nije zatvoren.

– Problem nije samo u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, problem je metastazirao na ceo grad i zatrpani smo pozivima u pomoć građana Beograda ali i ostalih mesta u Srbiji – zaključili su ovog udruženja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Tanjug/Nikola Anđić

Povodom ovog problema oglasio se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je krajem avgusta kazao da će Grad efikasnije početi da rešava ovaj problem sredinom naredne godine.

– Broj prijava građana zbog buke je veći nego za sve druge komunalne probleme zajedno. Taj problem je veliki i zato mora da se reši. I kao što rešavamo problem bahatog parkiranja, rešićemo i problem buke u Beogradu, to obećavam – rekao je Vesić.

U pravilniku o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini piše da je maksimalni nivo buke u stambenoj zoni je 55 decibela danju i 45 tokom noći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike