Besplatan prevoz za sve učenike! Srednjoškolci dobijaju personalizovane kartice: Evo kako će izgledati

18.05.2023

18:23

0

Za učenike do osmog razreda tu nema nikakvih promena, dok se za srednjoškolce uvode personalizovane kartice, koje će Grad besplatno izraditi

Besplatan prevoz za sve učenike! Srednjoškolci dobijaju personalizovane kartice: Evo kako će izgledati
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

U okviru izmena naplate karata u javnom prevozu, koje je predstavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, rečeno je da će za svu decu, učenike osnovnih i srednjih škola, prevoz biti besplatan.

Za učenike do osmog razreda tu nema nikakvih promena, dok se za srednjoškolce uvode personalizovane kartice, koje će Grad besplatno izraditi.

- Od septembra ćemo ući u sve srednje škole, napraviti đacima personalizovane karte za prevoz, besplatno. Imaće fotografiju i izlaznu godinu (kada završava srednju školu i to će mu biti karta do kraja školovanja. Svake godie će to biti praksa, za naredne generacije - rekao je gradonačelnik.

Po novom cenovniku javnog prevoza svih 13 katetgorija, koje su ostale iste, pod istim uslovima dokazuju da pripadaju određenoj kategoriji i cena je lineralno spuštena za sve na 1.000 dinara. Dakle, mesečna karta za sve povlašćene kategorije iznosi 1.000 dinara.

- Osim mesečne karte, novina je da povlašćene osobe na isti način mogu u poslovnicama da kupe i godišnju kartu koja za 12 meseci košta 11.000 dinara - istakao je Šapić.

Povlašćene kategorije su studenti do 26 godina ili studenti doktorskih studija i fakulteta čije studije traju šest školskig godina, do navršenih 28 godina života, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20 - 40 odsto telesnog oštećenja, trajno nesposobne osobe za rad, osobe na dijalizi, osobe sa lakom duševnom zaostalošću, korisnici socijalne pomoći, korisnici prevremene, invalidske ili porodične penzije, nezaposleni, izbegla lica i samostalni umetnici.

Samo "Beli" imaju prava da kontrolišu 

Kontrolori "Kentkarta" više nisu ovlašćena lica već su to jedino i samo "Beli" koji će kao službena lica obavljati kontrolu karata za javni prevoz.

Tim povodom gradonačelnik je apelovao na građane da prijave policiji ako ih bilo ko uznemirava i ako im bilo ko osim "Belih" traži kartu.

- Kada se plaća prevoz SMS-om, stiže povratna poruka sa jedinstvenim brojem, koji zapravo predstavlja kontrolni broj i ako "Beli" posumnja uvek može da pošalje kontrolnu poruku. Ukoliko se ne pojavi na telefonu onog koji je platio kartu, reč je o falsifikatu. Važno je da ljudi znaju da prevare ovakvog tipa više nisu prekršaji već krivično delo s mogućom kaznom do tri godine zatvora. Pa, ako neko hoće za pedeset dinara da rizikuje da dobije krivičnu prijavu koju ćemo podneti protiv njega, on nek izvoli – rekao je gradonačelnik.  

Dve zone, vremenska karta i niže cene

Grad će ubuduće umesto četiri biti podeljen na dve zone i postojaće dve tarife. Vremenska karta za 90 minuta koja je koštala 89 dinara sada će biti 50, a uvodi se i celodnevna karta koja će iznositi 200 dinara.

Kupovina karata SMS-om

Za dnevnu kartu od 90 minuta, za zonu A, ukucava se tekst karte A90, za zonu B - B90 i za obe zone i zonu C C90 na 9011.

Kupovina dnevne karte za zonu A podrazumeva da se pošalje SMS poruka sa tekstom A1 na 9011, za zonu B šalje se B1 na 9011, a za obe zone C1 na 9011.

Za nedeljnu kartu šalje se A7, B7 ili C7, u zavisnosti od željene zone, na 9011.

Mesečna karta putem SMS poruke može se kupiti tako što se ukuca A30, B30 ili C30 i pošalje na broj 9011.

Dan ranije je rečeno da su nabavljene karte u papirnoj formi i da su obezbeđena prodajna mesta koja će biti istaknuta na sajtu grada i GSP-a.

Na prodajnim mestima građani će moći da kupe papirnu kartu i na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu i na tim mestima će donositi dokaze da pripadaju toj kategoriji.

I u toku leta ćete moći da kupite papirnu verziju karte koju smo vam predstavili i praktično na svakom kiosku. Za starije od 65 godina spremne su doživotne kartice, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde ce stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu.

Do kraja nedelje na svim stajalištima gradskog prevoza biti istaknuti informativni plakati o novom sistemu javnog prevoza. U autobusima već postoje LED ekrani koji će znatno doprineti da građani budu bolje informisani o novom sistemu naplate.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike