Šapić predstavio "Beograd plus" - nov sistem naplate gradskog prevoza: Naplata karata putem SMS i aplikacije, biće i papirnih (VIDEO)

16.05.2023

12:43

0

Svi validatori će uskoro biti skinuti

Šapić predstavio "Beograd plus" - nov sistem naplate gradskog prevoza: Naplata karata putem SMS i aplikacije, biće i papirnih (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je nov način naplate karata u javnom prevozu. 

On je podsetio da je još ranije doneta odluka o raskidu ugovora sa firmom "Kentkart".

- Mi smo 13. aprila raskinuli ugovor sa "Kentkartom" i trebalo sedam dana da prođe i da se sačeka pravosnažnost. Nakon toga, krenuli smo u osmišljavanje čitavog novog sistema - naveo je on.

Tanjug
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Gradonačelnik je objasnio da su nabavljene karte u papirnoj formi i da su obezbeđena prodajna mesta koja će biti istaknuta na sajtu grada i GSP-a.

- Na prodajnim mestima građani će moći da kupe papirnu kartu i na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu i na tim mestima će donositi dokaze da pripadaju toj kategoriji. I u toku leta ćete moći da kupite papirnu verziju karte koju smo vam predstavili i praktično na svakom kiosku. Za starije od 65 godina smo spremili doživotnu karticu, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde ce stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu - rekao je on.

Kupovina putem SMS poruke

Šapić je istakao da će karte moći da se kupe putem SMS poruka, kao i da će se nov sistem zvati "Beograd plus". 

- Dobili smo odobreni broj na koji ce se slati SMS poruka, nakon toga su sprovedene aktivnosti za uvezivanje provajdera i operatera. Nakon toga je napravljen sistem za kupovinu u papirnoj formi, obavestićemo javnost na kojim prodajnim mestima će moći da kupe. Nakon toga smo poslali mejl o načinu kupovine karata, svim našim sadašnjim korisnicima - objasnio je Šapić.

- Vraćamo sistem u ruke grada Beograda i Srbije. Svaki dinar ce završavati u rukama grada i moći ce istog momenta da bude iskrošićen u druge svrhe, da li za izgradnju vrtića, škola... Imaćemo potpunu kontrolu svih podataka - istakao je.

Prema njegovim rečima, od sutra će biti postavljene table sa informacijama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama.

On je rekao i da će uskoro svi validatori biti skinuti.

Nema izbacivanja iz prevoza

Tanjug
 

Što se kontrole naplate karata tiče, on je kazao da neće biti izbacivanja iz prevoza niti sličnih neprijatnosti. 

- Beli ce biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu karata, neće biti represivnih mera, izbacivanja... On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, već ćete imati rok da je platite - rekao je Šapić.

Koliko će koštati karte? 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Od sutra, 17. maja, za dnevnu kartu od 90 minuta, za zonu A, ukucava se tekst karte A90, za zonu B - B90 i za obe zone i zonu C C90 na 9011.

Kupovina dnevne karte za zonu A podrazumeva da se pošalje SMS poruka sa tekstom A1 na 9011, za zonu B šalje se B1 na 9011, a za obe zone C1 na 9011.

Za nedeljnu kartu šalje se A7, B7 ili C7, u zavisnosti od željene zone, na 9011.

Mesečna karta putem SMS poruke može se kupiti tako što se ukuca A30, B30 ili C30 i pošalje na broj 9011.

Profimedia
 

Cena karte u trajanju do 90 minuta za A i B zonu iznosi 50 dinara, a za obe 100 dinara.

Dnevna karta za A i B zonu košta 120 dinara, a za obe 150 dinara.

Mesečna karta za A i B zonu koštaće 2.200 dinara, dok će za zonu C, koja obuhvata i rubne opštine, koštati 3.300 dinara.

Takođe, noćni prevoz (od ponoći do četiri ujutru) će biti besplatan.

Zamena stare godišnje karte 

Šapić je rekao i da će svi moći da zamene svoje stare godišnje karte.

- Svi koji imaju godišnje karte neka dođu u naše filijale i tamo će im biti data druga godišnja karta, da donesu dokaz o uplati. A oni koji imaju mesečnu, ona će važiti do kraja maja, a od juna će moći da uzmi novu - rekao je Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike