Deca Beograda: Jelena Ivančić stipendista Kembridž univerziteta

20.09.2020

09:00 >> 15:19

0

U novembru 2019. proglašena je za Mladog heroja Srbije u kategoriji obrazovanja i nauka

Deca Beograda: Jelena Ivančić stipendista Kembridž univerziteta
Copyright Jelena Ivančić Matematička gimnazija

Najbolja učenica svih vremena Matematičke gimnazije, Jelena Ivančić (18), dobila je stipendiju za Kembridž univerzitet, gde će od jeseni da nastavi da studira matematiku.

Osamnaestogodišnja matematičarka ne pridaje veliki značaj slavi, već isključivo radu. Odrasla je u porodici u kojoj nije bilo matematičara, ali od svoje porodice dobija punu podršku.

U njenoj kolekciji nalazi se zlatna medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) 2019. uz osvojeno sedmo mesto na svetu u ukupnoj konkurenciji, zatim zlatna medalja na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke (EGMO) tri godine zaredom (2017, 2018, 2019.). Osvojila i “Mirzakhani” nagradu na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi 2019. godine za najbolju matematičarku sveta u takmičarskoj matematici.

Matematička gimnazija

Takođe, zauzela je prvo mesto i dobila zlatnu medalju na Srpskoj matematičkoj olimpijadi 2019. godine i srebrnu medalju na IMO 2018. Tu je i bronzana medalja na IMO 2017. godine. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila je stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente u školskoj 2017/2018. i 2018/2019. godini, a u novembru 2019. proglašena je za “Mladog heroja Srbije” u kategoriji obrazovanja i nauka.

– Sada se zna da je Srbija jaka, a ranije to nije bio slučaj. Ne bude mi žao što smo mala i siromašna zemlja, jer ima razloga što smo takvi. Ne bude mi žao, jer ipak uprkos svemu i dalje imamo jako dobre i izvanredne ljude koji postižu dobre rezultate – kazala je đak generacije u jednom intervjuu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike