"Gradska čistoća" sutra nastavlja suzbijanje krpelja: Evo na kojim će lokacijama biti sprovedena akcija

20.04.2023

13:53

0

Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira

"Gradska čistoća" sutra nastavlja suzbijanje krpelja: Evo na kojim će lokacijama biti sprovedena akcija
Ilustracija - Copyright Pixabay/JerzyGorecki

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" nastaviće sutra prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

 

Akcija će se sprovoditi od 10 do 14 časova i obuhvatiće javne zelene površine Lipovičke šume, SP „Jajinci”, Miljakovačke šume, Hajd parka, Topčidera, Košutnjaka, Pionirskog grada, Filmskog grada, Nove Skojevske, parka Bele vode, Ade Ciganlije, Šumica, potez Makiša (desna obala Save), Stepinog gaja, Banjice, Avale (izletničke površine).

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada. 

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Preparat je bezbedan je po zdravlje ljudi, te građani nemaju razloga za strah. 

Apeluje se na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike