Manifestacije pred uskršnje praznike: Pogledajte šta se sve održava za vikend u Beogradu!

14.04.2023

12:02

0

Portal 24sedam spremio je za čitaoce listu događaja koji će obeležiti predstojeći vikend

Manifestacije pred uskršnje praznike: Pogledajte šta se sve održava za vikend u Beogradu!
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Grad Beograd je za Uskrs svojim građanima, kako starijim tako i mlađim, pripremio vrlo bogat sadržaj, ne bi li bili ispunjeni prazničnim raspoloženjem.

U Konaku kneginje Ljubice otvorena je 25. tradicionalna manifestacija "Dečje vaskršnje čarolije", povodom obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Beograd, zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem i prestolonaslednikom Aleksandrom II Karađorđevićem, dok je osnivač i realizator organizacija "Deca Palilule", a suorganizatori su Crkva Svetog Marka i Muzej grada Beograda.

"Rajićeva uskršnja radost"

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Osim toga, u tržnom centru "Rajićeva" održava se "Rajićeva uskršnja radost", koja će trajati do 17. aprila, a gde će posetioci imati priliku da kupe i vide raznorazne rukotvorine, unikatni nakit i brojne poslastice. 

Veliki uskršnji karneval

U saradnji sa tri gradske opštine - Palilula, Zemun i Vračar, a u organizaciji udruženja "Kultur Šok", biće održan šesti "Veliki uskršnji karneval" 15. i 16. aprila, i to na tri gradske lokacije, a ulaz za sve posetioce biće besplatan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Festival će se održati, sada već tradicionano, u parku Tašmajdan, ali i na još dve sjajne festivalske lokacije. U pitanju je Zemunski kej (kod Venecije) i plato kod Kalenić pijace (ugao Kursuline i Krunske ulice). 

Na sve tri lokacije biće organizovan dvodnevni festival sa bogatim sadržajem, a posetioci će biti u prilici da uživaju u programu namenjenom celoj porodici. 

Radno vreme festivala je od 11 do 19 časova.

Dani Beograda 

24sedam/Goran Sivački
 

Manifestacija "Dani Beograda 2023", pod sloganom "Beograd u srcu", biće održana od 15. do 19. aprila u organizaciji Dadova i Grada Beograda.

Pripremljen je bogat program kojim se, tradicionalno, obeležavaju dva veoma bitna datuma iz istorije glavnog grada Srbije - sećanje na 16. april 878, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867, kada je turska vlast simbolično predala ključeve Beograda, koji ponovo postaje srpski grad.

Liturgija u Hramu Svetog Save 

Antonio Ahel/ATAImages
 

Kako Uskrs predstavlja najveći i najradosniji hrišćanski praznik, na Veliku subotu, 15. aprila, u Hramu Svetog Save biće održana liturgija s početkom u osam sati. 

Na Vaskrs tačno u ponoć služiće se pashalno jutrenje i sveta arhijerejska liturgija u ponoć, dok će se liturgija služiti u devet sati, a radosno pashalno večernje u 18 časova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike