Dušan napravio čudo od predratnog aviona: Ostvario očevu želju, a sada mora da ga proda! (FOTO/VIDEO)

10.04.2023

12:15

2

Ovaj avion kafić se nalazi na Vidikovcu na Ibarskoj magistrali i njegova sudbina je sada neizvesna

Dušan napravio čudo od predratnog aviona: Ostvario očevu želju, a sada mora da ga proda! (FOTO/VIDEO)
Dušan je u avionu napravio kafić - Copyright Privatna arhiva/Ružić Dušan

Da li ste ikada razmišljali o tome da pijete kafu u avionu, ali ne među oblacima, već na tlu. To je bila ideja Beograđanina Dušana Ružića, koji je od aviona DC-3 napravio kafić. Međutim, kafić nikada nije otvoren, jer njegov vlasnik Dušan nikada nije dobio potrebne dozvole za rad. 

Ovaj avion kafić se nalazi na Vidikovcu na Ibarskoj magistrali i njegova sudbina je sada neizvesna.

Vlasnik je odlučio da ga proda za 30.000 evra, a ukoliko ne nađe, kako kaže, adekvatnog kupca, onda će ga najverovatnije pretvoriti u vikendicu.

Privatna arhiva/Ružić Dušan
 

- Otac i ja smo ga kupili i doterali '99. godine iz Sombora sa vojnog aerodroma. Radovi su na njemu trajali oko pet godina. To je bila ideja mog oca, zapravo, to je bio njegov dečački san. Od aviona smo napravili kafić, i on ima stolice, stolove, šank, frižider, struju, ventilaciju... Da smo dobili dozvolu, bio bi postavljen na Adi Ciganliji. Pre 15 godina nisam dobio dozvolu da otvorim kafić, a da sam sada probao, možda bih je i dobio. Međutim, nemam više finansijskih sredstava da ulažem u njega i zato ga prodajem - kaže vlasnik Dušan Ružić.

Zanimljivosti o "daglasu" DC-3

"Daglas" DC-3 je vazduhoplov fiksnih krila, pogonjen klipnim motorima. Njegove letne osobine su promenile vazdušni transport tridesetih godina 20. veka. Avion DC-3 je uveden u jugoslovenski vazdušni saobraćaj krajem Drugog svetskog rata, kada je transportna jedinica Vojnog vazduhoplovstva, opremljena avionom C-47 (vojna verzija DC-3), počela da prevozi putnike i teret na domaćim i međunarodnim linijama.

JAT je u flotu uveo 16 aviona DC-3 sa kojima je održavao domaći i međunarodni saobraćaj na preko 30 raznih linija. Кarijeru u JAT-u avioni tipa DC-3 su završili 1976. godine, kao poštanski avioni i avion za aerofoto snimanje za potrebe Geodetskog zavoda. Do tada su preleteli 65 miliona kilometara i prevezli 3,25 miliona putnika i 150.000 tona tereta. Prvi JAT-ov avion tipa DC-3, registracije YU-ABB, nalazi se danas u zbirci Muzeja jugoslovenskog vazduhoplovstva na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Upitan u kakvom je sada stanju avion i da li može da se izmesti, Ružić napominje da je očuvan.

Privatna arhiva/Ružić Dušan
 

- Letelica može da se izmesti. Iz Sombora sam je tako i doterao ovde. Tada smo avionu rasklopili krila i trup u tri dela i tako ga doterali kamionom. DC-3 je desantni avion, a bio je padobranski. U svetu ima dosta primera da je od aviona napravljen kafić, ali mislim da na Balkanu to nije slučaj - dodaje Ružić.

Ima zainteresovanih kupaca

- Javljaju mi se kupci. Cena je 30.000 evra. Dolazili su ljudi i da ga slikaju i da se slikaju pored njega, a skoro su iz jednog vrtića dolazila deca kako bi ga videla. Ovaj avion ne može da propadne jer je od aluminijuma. Ako ne nađem kupca, onda ću napraviti vikendicu od njega. Cela priča u vezi sa ovim avionom mi je bila zanimljiva još kada sam bio dete, jer ko može još da kaže da ima avion - zaključuje Ružić.

Printscreen/Facebook
 

Ovako je avion DC-3 izgledao kada je bio u punom pogonu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike