Prva "pametna" zgrada sa rotirajućim restoranom: Od jugoslovenskog giganta do bankrota - ovo su zanimljivosti o Zapadnoj kapiji Beograda

20.03.2023

08:02

0

Osim stambenog prostora, kula "Geneks" predstavljala je i sedište najuspešnije jugoslovenske firme

Prva "pametna" zgrada sa rotirajućim restoranom: Od jugoslovenskog giganta do bankrota - ovo su zanimljivosti o Zapadnoj kapiji Beograda
Kula Geneks - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Neposredno uz auto-put Beograd - Zagreb smeštena je "Zapadna kapija Beograda", soliter od 35 spratova, koji predstavlja jedan od simbola srpske prestonice. 

Osim stambenog prostora, kula "Geneks" predstavljala je i sedište najuspešnije jugoslovenske firme, kao i stecište tadašnjeg poslovnog i političkog sveta.

Portal 24sedam izdvojio je nekoliko zanimljivih činjenica o kuli "Geneks".  

Zapadna kapija Beograd

Kula "Geneks" u narodu je poznatija i kao "Zapadna kapija Beograda", prvenstveno zbog svog položaja, ali i jer svojom spoljašnjošću podseća na kapiju grada.

Osim toga, svojom grandioznošću važi za jedan od glavnih orijentira u srpskoj prestonici.

Beogradski simbol brutalizma

Ovaj oblakoder predstavlja najupečatljiviju predstavnicu beogradskog brutalizma, koji odlikuju masivne betonske građevine. 

Kulu je projektovao 1980. arhitekta Mihajlo Mitrović i on se sastoji od 35 spratova i od vremena svog postojanja predstavlja simbol moderne prestonice i uspešnog razvijanja.

Prva "pametna" zgrada 

U vreme kada je projektovana, Zapadna kapija bila je sinonim budućnosti arhitekture. Bila je jedna od prvih "pametnih zgrada" u Beogradu, sa kompjuterskim centrima iz kojih se automatski pušta struja, grejanje, hlađenje, liftovi... 

Rotirajući restoran

24sedam/Nenad Vujanović
 

Na vrhu "Geneksa", na 35. spratu, nekada se nalazio i rotirajući restoran, tada nedostižan "običnim" ljudima, a uvek rezervisan za tadašnju poslovnu i političku elitu. 

Zatvoren nakon bombardovanja, restoran do današnjeg dana ne radi, mada je enterijer očuvan kao da bi već danas mogao da počne sa radom.  

Mural Lazara Vujaklije 

Slikar Lazara Vujaklija, autor prvog murala u Beogradu, uradio je murale i na prizemlju kule "Geneks" i to na zahtev samog arhitekte zgrade - Mihajla Mitrovića. Takođe, između murala postoji i slika same kule. 

Istorija prodaje 

Kula "Geneks" nosi ime kompanije u čijem se vlasništvu nalazio od samog početka poslovni deo kompleksa. U pitanju je Generaleksport, vodeća trgovinska firma nekadašnje Jugoslavije, koja je doživela sličnu sudbinu i kao država u kojoj je profitirala. 

Bankrot kompanije proglašen je 2017, a proces prodaje kule počinje 2022. godine. 

Zapadna kapija Beograda prodata je 6. februara na trećoj licitaciji firmi "Eureka bar" i to za 2,4 milijarde dinara

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike