Hoće li "Geneks" postati "Tesla kula"? Stanari žele "obrazovni Diznilend" sa muzejom na pet spratova, galerijama, koncertima...

13.01.2023

08:06

0

Poslovni deo Zapadne kapije Beograda između ostalog sastoji se od 28 poslovnih prostora površine od oko 15.000 kvadratnih metara i garažnog dela zgrade od oko 9.000 kvadrata

Hoće li "Geneks" postati "Tesla kula"? Stanari žele "obrazovni Diznilend" sa muzejom na pet spratova, galerijama, koncertima...
Kula "Geneks" - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Kula "Geneks", koja važi za jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, ponovo će biti ponuđena na prodaju 6. februara i to po početnoj ceni od 834,6 miliona dinara.

Naime, poslovni deo Zapadne kapije Beograda u novobeogradskom Bloku 33, koji je već neko vreme na prodaju, između ostalog sastoji se od 28 poslovnih prostora površine od oko 15.000 kvadratnih metara i garažnog dela zgrade od oko 9.000 kvadrata.

Međutim, nakon nekoliko neuspelih prodaja objekta, pojedinci i udruženja okupljeni oko stambene zajednice "Geneks" kula predložili su premijerki Srbije Ani Brnabić da se obustavi prodaja poslovnog dela Kule "Geneks", da država iskoristi pravo preče kupovine, otkupi ga, pretvori u oazu duha, kulture i arhitekture i nazove je Tesla kula.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Predlažemo da u Tesla kuli budu sadržaji kao što su vidikovac, restoran, Teslin muzej umesto da bude na Dorćolu mogao bi se preseliti na najmanje pet spratova, centri za nauku i tehniku, galerije, biblioteke, knjižare, koncertne dvorane, fitnes centri…Ono što je najvažnije jeste da su svi ti prostori interaktivni, interesantni, povezani jedni sa drugima, drugim rečima da postanu kulturni i obrazovni "Diznilend" koji bi radio 24 sata svakog dana u godini - navedeno je u predlogu međunarodnog projekta koji su potpisali Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice "Geneks" kula, arhitekta Marina Višnjić, direktor projekta arhitektonskog uređenja i rekonstrukcije, i prof. dr Slobodan Slović, direktor projekta ekonomske isplativosti.

Pre početka preuređenja objekta bio bi sproveden domaći ili međunarodni konkurs da bi se dobila rešenja za uređenje zgrade, koja je pre dve godine proglašena za spomenik kulture.

Taj projekat bi, kako se navodi u njegovoj radnoj verziji upućenoj premijerki Ani Brnabić, zbližio ljude i narode, kulture i civilizacije, gradove i kontinente, i doneo dobrobit ne samo našim građanima, već i svakome ko dođe u Srbiju, a milioni ljudi bi, ako bi se projekat dobro osmislio, dolazili u Srbiju samo zbog njega.

Kako se dalje navodi u inicijativi, naziv stambeno-poslovni objekat "Geneks" kula trebalo bi preimenovati u stambeno-poslovni centar "Tesla", a u projekat bi mogle da se uključe i druge zemlje u kojima je Nikola Tesla za života boravio.

Takođe, inicijatori projekta su predložili da se ispred zgrade na platou od jednog hektara napravi urbana bašta, tematski vrtovi i park prijateljstva, a da se fontana i amfiteatar ponovo vrate u funkciju, uvedu pasarele za pešake, a tu bi se našla i teretana na otvorenom, kao i klupe za odmor.

Najviša i prva pametna zgrada na Balkanu

Beogradski oblakoder projektovao je 1980. arhitekta Mihajlo Mitrović i on se sastoji od 35 spratova. Stacioniran je neposredno uz auto-put Beograd - Zagreb i od vremena svog postojanja predstavlja simbol moderne prestonice i uspešnog razvijanja.

Geneks Profimedia
 

Iako Zapadna kapija godinama unazad izgleda oronulo, osamdesetih ona je bila najviša i prva pametna zgrada na Balkanu - imala je kontrolisano grejanje, hlađenje, elektroniku i liftove. 

Takođe, na samom vrhu Kule "Geneks" nalazi se restoran, sa mehanizmom rotacije, sa koga se pruža pogled na Beograd koji se rečima ne može opisati. Iako se nikada nije zavrteo, što je bio prvobitni plan - prazni stolovi, stolice i zapušteni šank goste čekaju još od 1999, kada je na vrata stavljen katanac.

Od 2021. godine objekat je zaštićen kao spomenik kulture što znači da će država moći da prihvati najvišu postignutu cenu i postane vlasnik.

Prethodna neuspešna prodaja Kule "Geneks" bila je u avgustu 2022. godine.

Geneks je u stečaju od 2015, a od 2017. godine je u bankrotstvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike