Kula "Geneks" - od enciklopedije do rugla: Kako je "betonski div" postao simbol modernog Beograda?

05.05.2022

07:15

0

Iako Zapadna kapija godinama unazad izgleda oronulo, osamdesetih ona je bila najviša i prva pametna zgrada na Balkanu

Kula "Geneks" - od enciklopedije do rugla: Kako je "betonski div" postao simbol modernog Beograda?
Kula "Geneks" - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Jedan od modernijih simbola Beograda - Kula "Geneks", ponovo će biti ponuđen na prodaju 23. maja, i to po početnoj ceni od 17 miliona evra, a oglašeno je gotovo 16.000 kvadrata.

Beogradski oblakoder projektovao je 1980. arhitekta Mihajlo Mitrović i on se sastoji od 35 spratova. Stacioniran je neposredno uz auto-put Beograd - Zagreb i od vremena svog postojanja predstavlja simbol moderne prestonice i uspešnog razvijanja.

Iako Zapadna kapija godinama unazad izgleda oronulo, osamdesetih ona je bila najviša i prva pametna zgrada na Balkanu - imala je kontrolisano grejanje, hlađenje, elektroniku i liftove. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Takođe, na samom vrhu Kule "Geneks" nalazi se restoran, sa mehanizmom rotacije, sa koga se pruža pogled na Beograd koji se rečima ne može opisati. Iako se nikada nije zavrteo, što je bio prvobitni plan - prazni stolovi, stolice i zapušteni šank goste čekaju još od 1999, kada je na vrata stavljen katanac.

Prema rečima arhitekte Dragoljuba Bakića, "Geneks" predstavlja simbol Beograda napravljen u brutalističkom stilu. 

- Kula je mnogo puta publikovana u svetu, čak i u jednoj švajcarskoj enciklopediji. Zaista, ona predstavlja jednu modernu zgradu u poređenju sa današnjom arhitekturom kakvu gledamo u Beogradu - navodi Bakić za 24sedam

Arhitekta Dragoljub Bakić  Printscreen/Youtube/BalkanInfo
 

Govoreći o kuli kao stambenom objektu, naš sagovornik ističe da je ona poprilično teška za održavanje. 

- Stanari godinama unazad imaju probleme sa liftovima, koji se pokvare pa ne mogu i do godinu dana da se poprave. Taj problem najviše pogađa starije ljude koji ne mogu da izađu napolje. Zgrada ima brojnih problema, ali sve je stvar održavanja - kaže on.

Arhitekta ističe da je Mihajlo Mitrović bio jedan od srpskih vodećih arhitekata koji je dosta pisao o samoj arhitekturi i bio poprilično aktivan u toj sferi. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Rođen je u Čačku, a pored "Geneksa", u Beogradu je projektovao i jedan stambeni objekat u Ulici braće Jugovića, kao i hotel "Putnik" na Novom Beogradu. Radio je i generalne urbanističke planove za Zaječar, Trstenik, Pirot, Niš, Banju Koviljaču, Lazarevac, Vrnjačku Banju... Njegov stil je poprilično prepoznatljiv - navodi Bakić. 

Naš sagovornik zaključuje da kula "Geneks" predstavlja identitet Beograda.

Podsetimo, ovaj betonski div ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od dve milijarde dinara. Kulu čine 14.943 kvadratna metra u 28 posebnih delova objeka, poslovni prostori u vanknjižnom vlasništvu od 1.450 kvadratnih metara, te poslovni i garažni prostori kao poseban deo objekta na površini od 6.445 kvadratnih metara.

Novi vlasnik dužan je da čuva i održava kulturno dobro, i sve što se bude radilo mora da bude uz saglasnost nadležnog organa. Prema merama zaštite koje su propisane i nalaze se u odluci u proglašenju Kule "Geneks" za kulturno dobro, mora da se čuva autentičan izgled.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike