Kula "Geneks" proglašena za spomenik kulture!

03.11.2021

13:04

0

U Ministarstvu kulture podsećaju da je "Geneks" građen od 1970. do 1980. u Bloku 33, na Novom Beogradu

Kula "Geneks" proglašena za spomenik kulture!
Copyright Vikipedia

Vlada Srbije je donela odluku o utvrđivanju Stambeno-poslovnog kompleksa "Geneks" za spomenik kulture, objavilo je Ministarstvo kulture na svom Instagram nalogu.

U Ministarstvu kulture podsećaju da je "Geneks" građen od 1970. do 1980. u Bloku 33, na Novom Beogradu, prema projektu arhitekte Mihajla Mitrovića, jednog od najproduktivnijih autora na domaćoj graditeljskoj sceni.

- Monumentalna građevina podignuta je kao urbani "svetionik" i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada - naglasili su u objavi.

 

 

Iz ministarstva podsećaju da je poznat i pod imenom "Zapadna kapija", kao i da je u svoje vreme predstavljao najvišu zgradu na Balkanu.

Ističu i da je slikar Lazar Vujaklija uradio murale na fasadi prizemlja zgrade Geneksa 1979. i time uneo novinu u estetičnost betonskih formi, do tada uglavnom katakteristike istorijskih stilova i epoha.

- Geneks predstavlja materijalni dokument perioda naglašene želje beogradskog urbanizma za formiranjem upadljivih gradskih simbola i veličanstven poduhvat prepoznat i van granica tadašnje Jugoslavije - zaključuju u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike