Odluka ukinuta pre 10 godina, a kazne i dalje stižu na kućne adrese: Da li vlasnici pasa moraju da plaćaju takse za egzotične životinje?

08.03.2023

18:25

0

Odlukom iz 2012. godine predviđeno je da se nekoliko rasa pasa smatra opasnim za okolinu

Odluka ukinuta pre 10 godina, a kazne i dalje stižu na kućne adrese: Da li vlasnici pasa moraju da plaćaju takse za egzotične životinje?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jednom Beograđaninu, koji ima psa za kućnog ljubimca, nedavno je stigla opomena da mora da plati taksu za držanje egzotične životinje, međutim, njemu nije jasno koje to životinje spadaju pod tu vrstu, kao i zbog čega je baš njemu stigla opomena. 

Skupština grada Beograda na sednici održanoj 22. decembra 2011. godine donela je Odluku o izmeni i dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju Grada Beograda kojom je uvedena obaveza naplate lokalne komunalne takse za držanje opasnih pasa

Ova odluka je bila na snazi do 31. decembra 2012, nakon čega je od 1. januara 2013. počela primena Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju Grada Beograda, kojom je taj namet ukinut.

Iako ova taksa odavno ne postoji, država može da traži naplatu od vlasnika koji su u vreme donošenja odluke o naplati ove takse imali kućne ljubimce, a nisu je platili. 

To znači da svi vlasnici "opasnih" kućnih ljubimaca, koji tada nisu redovno ili uopšte plaćali taksu, moraju da izmire dug.

Koje vrste pasa spadaju pod egzotične?

Pixabay
 

Ovom odlukom iz 2012. godine bilo je određeno da se sledeće vrste pasa smatraju opasnim za okolinu: 

  • rase pitbul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja
  • rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa
  • namenjeni za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar

Takođe, ovom odlukom iz 2012. bila je utvrđena komunalna taksa koja je na godišnjem nivou iznosila 30.000 dinara po psu. 

"Nikakve posebne takse ne postoje"

printscreen/TV Pink
Biolog Kristijan Ovari

Kada govorimo o egzotičnim kućnim ljubimcima, kako je za 24sedam objasnio biolog Kristijan Ovari iz Beo zoo-vrta, pre svega se misli na divlje alohtone (divlje vrste koje ne žive u našoj divljini) i divlje autohtone (divlje životinje koje žive kod nas) vrste.

- Za egzotične kućne ljubimce smatraju se skoro sve neuobičajene vrste koje ne potpadaju pod klasične domaće životinje. Zajedničko im je to da su relativno retki, malo su zahtevniji od klasičnih ljubimaca ili prosto imaju specifičan način života, pa ih to čini zanimljivim za vlasnike - naveo je biolog za 24sedam

Pixabay
 

Ovari je istakao da u Srbiji zasad ne postoje nikakve posebne takse koje bi vlasnici egzotičnih životinja plaćali, iz razloga što Uprava veterine Republike Srbije prepoznaje uzgajivačnice domaćih životinja.

Kako je dodao, na polju divljih životinja, koje nisu pokrivene Zakonom o lovstvu, ne postoje posebna zakonska akta. 

- Postoji pravilnik koji opisuje i uređuje zoo-vrtove i mini zoo-vrtove, a shodno tome i pravilnik koji uređuje evidenciju i obeležavanje jedinki u cilju praćenja porekla. Kod vrsta koje se nalaze na nekom od priloga Vašingtonske konvencije postoji zakonom određena jednokratna taksa koja se plaća u cilju pribavljanja dokumentacije koja potvrđuje legalno poreklo jedinke - pojasnio je biolog za 24sedam

"Luksuz dobija nove definicije"

Pixabay
 

Ovari je dao primer da su u viktorijanskom dobu akvarijumi imali metalni okvir od kovanog gvožđa, a pošto je staklo bilo skupo, postojalo je samo prednje staklo, sa tri ivice od smolom premazanog drveta. 

Naš sagovornik je dodao da je dno bilo ili kameno ili čelično, kako bi se ispod njega moglo ložiti i tako zagrevati voda za ribice. 

- Mi danas živimo u doba globalizacije, što znači da luksuz dobija nove definicije, i da je sve lakše doći u posed najneverovatnijih ljubimaca. Shodno tome, na tržištu danas postoji specijalizovana oprema za akvarijume, vivarijume, paludarijume, razne komercijalne smeše za ishranu mravojeda, mleko za kengure i slične naizgled neverovatne stvari - zaključio je biolog za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike