Nema više rasipanja energije: Beograd dobija energetskog menadžera - koja će biti njegova zaduženja?

03.03.2023

18:30

0

Cilj je obezbeđivanje racionalne potrošnje energije u objektima gradske uprave, kao i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd

Nema više rasipanja energije: Beograd dobija energetskog menadžera - koja će biti njegova zaduženja?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Grad Beograd će u narednom periodu dobiti energetskog menadžera, kao i Odbor za energetsku efikasnost, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada, kada je usvojena Odluka o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta.

Cilj donošenja ove odluke je obezbeđivanje racionalne potrošnje energije u objektima gradske uprave, kao i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, a gradonačelnik Aleksandar Šapić bi trebalo da u naredna dva meseca imenuje energetskog menadžera i članove gradskog Odbora za energetsku efikasnost.

- Uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta treba da proizvede ekonomske, socijalne i ekološke efekte. Ekonomski efekti ogledaju se u smanjenju potrošnje u javnom sektoru, što dovodi do umanjenja troškova energije koji se podmiruju iz gradskog budžeta. Povećanje korišćenja lokalnih resursa obnovljivih izvora energije i kombinovanje proizvodnje toplotne i električne energije omogućava dopunske budžetske prihode, što dovodi do stvaranja ekonomski održive lokalne energetike - piše u Odluci.

Unsplash
 

Navodi se i da će umanjena potrošnja energije u javnom, privatnom i komercijalnom sektoru doprineti oslobađanju energetskih kapaciteta i dostupnosti za veći broj korisnika.

- Sprovođenje mera energetske efikasnosti u stambenom fondu doprinosi kvalitetnijem pružanju komunalnih usluga i komfora, što pozitivno utiče na stanovanje, odnosno obavljanje komercijalne delatnosti - ističe se u Odluci.

Koja je uloga energetskog menadžera?

Energetski menadžer će imati zaduženje da prati i beleži načine korišćenja i količinu iskorišćene energije, predlagaće mere energetske efikasnosti, a radiće i druge poslove iz te oblasti za sve objekte za koje Grad plaća troškove energije.

Moraće da poseduje licencu iz oblasti energetike javnog sektora, koju izdaje resorno ministarstvo, i imaće mandat od dve godine, dok će članovi Odbora na tom mestu biti četiri godine.

Energetski menadžeri su ključni u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta, a njihova zaduženja su sledeća:

  • preduzimaju aktivnosti i mere koje doprinose uštedama energije i unapređenju sistema energetske efikasnosti,
  • prikupljaju i analiziraju podatke o načinu korišćenja energije obveznika sistema,
  • pripremaju programe i planove energetske efikasnosti,
  • predlažu mere koje doprinose efikasnom korišćenju energije i učestvuju u njihovoj realizaciji,
  • pripremaju godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti.
Profimedia
Skupština grada Beograda

Gradonačelniku će podnositi godišnji izveštaj o realizovanoj uštedi na teritoriji grada Beograda koji će biti prosleđen u nadležno ministarstvo, a vodiće računa i o unosu podataka u informacioni sistem grada i Republike, koji će biti specijalizovan za praćenje i analizu potrošnje energije u javnim objektima.

Grad Beograd će imenovati najmanje jednog energetskog menadžera na nivou grada, kao i najmanje po jednog za oblasti - obrazovanja i dečje zaštite, socijalne zaštite, kulture, zdravstva, sporta i omladine.

Odluka doneta na osnovu Zakona o energetskoj efikasnosti

Odluka o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta doneta je na osnovu Uredbe Vlade Srbije i Zakona o energetskoj efikasnosti

Naime, na osnovu Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović donela je 2. decembra Pravilnik o bližim uslovima za imenovanje energetskih menadžera, navodi se u "Službenom glasniku Republike Srbije.

Ovim dokumentom se propisuju uslovi za imenovanje energetskih menadžera prema vrsti obveznika sistema energetskog menadžmenta i vrsti licence energetskog menadžera.

- Javna preduzeća koja obavljaju komunalne delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, snabdevanja vodom za piće, prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, kao i obezbeđivanja javnog osvetljenja, koja imaju godišnju potrošnju primarne energije veću od 5 MWh do 25 GWh, imenuju najmanje jednog energetskog menadžera - piše u Pravilniku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike