Vozači Hitne pomoći u čudu: Počele da im stižu kazne za prolazak na crveno?!

01.03.2023

07:11

0

Autor: J. S. J.

Svakodnevno ekipe Hitne pomoći imaju četrdesetak hitnih intervencija. Na licu mesta su za pet do sedam minuta

Vozači Hitne pomoći u čudu: Počele da im stižu kazne za prolazak na crveno?!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Iznenadili su se ovih dana vozači Hitne pomoći kada su počele da im stižu kazne zbog prolaska kroz crveno svetlo na semaforu.

Svima nam je poznato da je nepisano pravilo da bi njima trebalo da budu otvoreni svi putevi, a i svi semafori, bez obzira na boju svetla na njima.

Ipak, to ne znaju kamere i softver, pa osim što sada kazne plaćaju iz svog džepa, vozači sakupljaju i kaznene poene i vrlo lako mogu da ostanu i bez dozvole i bez posla.

 

I bez dozvole i bez posla

24sedam/Goran Sivački
 

 

Budući da i sekunde mogu da odluče da li će osoba koja čeka Hitnu pomoć preživeti i da je važno stići na vreme, jasno je da neophodna brža vožnja, pa i prolazak kroz crveno svetlo. 

Ipak, sada je situacija drugačija, budući da prekršaje beleže kamere, pa su tako ovih dana vozačima Hitne pomoći počele da stižu kazne za ovaj prekršaj, iako su koristili rotaciona svetla za hitne slučajeve.

- Ukoliko se nastavi sa pisanjem kazni, nećemo moći više da prolazimo na crvena svetla i, samim tim, to će produžavati dolazak ekipa do pacijenata - kaže Nenad Blažić, vozač Hitne pomoći u Mladenovcu.

Međutim, dešava se da vozače Hitne pomoći optužuju da prolaze kroz crveno i kada nema potrebe.

- Desilo se da dobijemo "crveni poziv" - da neko leži na ulici sa povredama. Mi se slomimo da dođemo, prođemo kroz crvena svetla, a tamo nema nikog, i to sad treba da se opravda - kaže Darko Mihajlović, koordinator vozača u Zavodu za urgentnu medicinu.

Nekad i sekunde odlučuju o životu pacijenta. Svakodnevno ekipe Hitne pomoći imaju četrdesetak hitnih intervencija. Na licu mesta su za pet do sedam minuta.

 

A šta kažu u MUP-u

Zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan. Prolazak vozila Hitne pomoći na crveno svetlo pod rotacijom je prekršaj, kažu u MUP-u za RTS. 

- Imamo sve više raskrsnica sa automatskom detekcijom prekršaja, gde se prekršaji dokumentuju i moraju biti procesuirani. Postoje pravni mehanizmi kada bi vozač mogao da bude oslobođen prekršajne odgovornosti ukoliko se dokaže da je prekršaj učinio u krajnjoj nuždi - kaže pukovnik policije Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

RINA
 

Za pet godina vozila Hitne učestvovala u 370 udesa

U poslednjih pet godina vozila Hitne pomoći učestvovala su u 370 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo deset osoba, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja. Isti propisi i ograničenja važe i za sanitete koji pacijente prevoze iz drugih gradova u Beograd.

- Moramo biti precizni, to je kršenje zakona, ali sa druge strane imamo potrebu za humanosti i spasavanjem nečijeg života. Ono što moramo urediti u nekom narednom periodu, to je da postoji mogućnost da se opravda takav prekršaj, ali da je u skladu sa zakonom. Neki kompromis mora da postoji - rekao je Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vozač Mihajlović pak kaže: - Zamislite da je to neko vaš, da vozimo vašu majku i ne možemo da prođemo, a ona umire pozadi. Kako biste se vi osećali, ili neko drugi?

Vozači smatraju da bi to trebalo sistemski urediti, jer odlazak na sud plaćaju i novcem i slobodnim vremenom. 

- Mi vozači iz unutrašnjosti smo na minimalnoj ceni rada, i to će dodatno opteretiti naš budžet, moraćemo za kazne za prolazak na crveno da izdvojimo skoro dvomesečnu platu - kaže Blažić.

Ovaj propis trebalo bi da smanji zloupotrebu korišćenja rotacionih svetala. Osim novčane kazne, vozači mogu da dobiju i kaznene bodove, pa nekoliko prolazaka kroz crveno može da znači i gubitak dozvole i posla.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike