Vozači, stisnite kočnicu na vreme! "Uhvaćeno" 200 građana koji su prošli na crveno: "Veliki brat" će uskoro registrovati još tri prekršaja!

18.02.2023

18:15

0

Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatka Belencanina, kamere su 10. februara postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je sao­bra­ćaj regu­li­san se­ma­fo­ri­ma

Vozači, stisnite kočnicu na vreme! "Uhvaćeno" 200 građana koji su prošli na crveno: "Veliki brat" će uskoro registrovati još tri prekršaja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Oko 200 vozača snimile su kamere za video-nadzor otkada je 10. februara stupila na snagu odluka da će se kažnjavati građani koji svojim vozilom prođu na crveno svetlo, a pored toga saobraćajna policija razmatra i proširenje liste prekršaja koje će "Veliki brat" u Beogradu zabeležiti. 

Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatka Belencanina, kamere su prošlog petka (10. februar) postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je sao­bra­ćaj regu­li­san se­ma­fo­ri­ma i snimaju svaki prolaz na crveno svetlo.

Profimedia
 

- One automat­ski be­le­že vi­deo-sni­mak uči­nje­nog pre­kr­ša­ja. Ovo je zapravo nadogradnja i proširenje mapiranja mesta gde se vrši automatska detekcija prekšaja. Do sada je registoravno da je 200 vozača prošlo na crveno, a to znači da ćemo u narednom periodu na još mesta postaviti kamere. Sada se vrši analiza i postavljanje tamo gde je uočeno da se vrši najveći broj prekršaja - rekao je Belencan za RTS.

Govoreći o sistemu, načelnik Uprave saobraćajne policije kaže da je on efikasan i precizan. 

- Na primer, do nam dokazuje slučaj u Francuskoj ulici koji se nedavno dogodio preko dana. Namerno smo uzeli taj snimak jer je u zoni škole, i tamo se videlo da vozač bez obzira što mu je crveno svetlo, a pešaku zeleno i nalazi se na pešačkom prelazu, prolazi pored njega. To je krajnje drsko i bezobzirno ponašanje prema učesnicima u saobraćaju - naveo je Belencan.

Pored crvenog svetla - registrovaće se još tri prekršaja

Profimedia
 

Kako je objasnio načelnik, kamere su usnimile još jedan prekršaj koji se desio tokom noći kada je vozač kranje nasilnički prošao na crveno svetlo ne zaustavljajući se. Tom prilikom, kako on dodaje, vozač je prekoračio i brzinu.

Zbog svega toga, kako ističe Belencan, izvesna je nadogradnja već postojećeg sistema snimanja kamerama, pa će moći da se detektuje: da li je pojas vezan, da li vozač koristi mobilni telefon i brzinu kojom se automobil kreće.

- Nadogradnja sistema podrazumevaće da će se moći, pomoću softvera, da se izvrši detekcija i izvršenje prekršaja nevezivanja sigurnosnog pojasa i razgovor mobilnim telefonom. Što se tiče mernih uređaja, oni su pri završnoj fazi. Želeli smo da krajnje profesionalno sve to odradimo, da ne bude posle osporavanja da li jeste ili nije prekršaj. Svi državni organi treba sve da urade i onda ćemo pustiti sistem za automatsku detekciju brzine u promet. Odnosno da vršimo i merenje brzine - naveo je on.

Snima se na osam lokacija 

Opština Kikinda
 

Prolazak na crveno svetlo snima se na sledećim lokacijama u Beogradu: 

  • Raskrsnica Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici
  • Raskrsnica Francuske ulice i Gosporad Jovanove 
  • Raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića 
  • Raskrsnica Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice 
  • Bulevar kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace 

Takođe, u narednom periodu sukcesivno će u sistem biti uključene i ostale kamere na beogradskim raskrsnicama.

Sistem je automatizovan i nema mogućnosti uticaja "ljudskog faktora".

Kolike su kazne?

Profimedia
 

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara, navodilo se u ranijem saopštenju MUP-a.

Takođe, propisana je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Osim toga, vozaču se skida šest poena, a dobija i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike