Vozači, pažnja! Od danas policija oštrije kažnjava za prestup u saobraćaju: Ovo su ulice gde možete "proći" papreno

10.02.2023

20:58

0

Autor: M. Vu.

Kazne će stizati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda

Vozači, pažnja! Od danas policija oštrije kažnjava za prestup u saobraćaju: Ovo su ulice gde možete "proći" papreno
Sigurnosne kamere - Copyright Profimedia

Od danas, 09. februara, saobraćajna policija je počela da primenjuje oštrije mere i da sankcioniše vozače koji ne zaustave vozilo na crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza. Kazne će stizati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Za prolazak vozila na crveno, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za 10 minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju.

printscreen/Instagram/192.rs
 

Kako da znate da ste kažnjeni?

 

Kada načinite prekršaj koji će sistem registrovati, vlasniku vozila će biti dostavljen upit, odnosno poziv, da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o osobi koja je u trenutku prekršaja upravljala vozilom.

- Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja - saopštila je policija.

Softver funkcioniše tako da je automatski podešen i gotovo je nemoguća njegova zloupotreba. Iako crveno svetlo, u zavisnosti od toga koliko je frekventna raskrsnica, traje svega nekoliko minuta, kamere će snimati bez prestanka, a pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je na RTS da neće evidentirati prolazak na žuto svetlo, već samo na crveno, te da će se taj prekršaj jasno uočiti na snimcima.

Šta ako dva puta za 10 minuta prođete na crveno svetlo?


Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Belencan objasnio je da oni vozači koji u roku od 10 minuta prođu dva puta na crveno svetlo na semaforu, mogu biti kažnjeni i za nasilničku vožnju. Uz to, nije zgoreg znati da ukoliko je vozilo prošlo zaustavnu liniju, a nije bilo crveno svetlo, onda to nije prekršaj, ali treba prilagoditi brzinu i voditi računa da ne blokirate saobraćaj na raskrsnici.

Profimedia


Prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Gde se nalaze kamere?



Kamere koje će snimati ovaj prekršaj, kako je najavljeno, biće raspoređene na najprometnijim raskrsnicama i saobraćajnicama u Beogradu, na kojima se do sada dogodio veći broj nezgoda, kada su vozači naletali na pešake. Do sada je zvanično saopšteno da će se jedna kamera naći u Francuskoj ulici na Dorćolu i kod Đeram pijace. Mediji su objavili i sledeće lokacije – raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića, na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice, kao i na Čukarici, na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se spisak od 630 lokacija na kojima se već nalaze kamere i neke od njih su – raskrsnica kod Narodne skuštine, Takovske ulice i Bulevar kralja Aleksandra, raskrsnica kod zgrade Vlade Srbije i Nemanjine ulice, raskrsnica Brankov most, odnosno ugao Pop Lukine i Brankove, raskrsnica ulica Takovske, 27. marta i Džordža Vašingtona.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike