Automatski snimaju prekršaje! Na ovim raskrsnicama nalaze se nove kamere! Ova greška može da vas košta i do 120.000 dinara!

10.02.2023

07:36

0

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom

Automatski snimaju prekršaje! Na ovim raskrsnicama nalaze se nove kamere! Ova greška može da vas košta i do 120.000 dinara!
Ilustracija - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Saobraćajna policija počinje oštriju kontrolu vozača koji prođu kroz crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili pešačkog prelaza, na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za 10 minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju.

Crveno svetlo traje u zavisnosti od frekvencije saobraćaja, ali ne duže od dva minuta, kamere snimaju non-stop.

Kamere ne samo da hvataju vozače koji prolaze na crveno i žuto svetlo, već registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenja mobilnog telefona, lošeg prestrojavanja, a to su sve stvari koje značajno utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda.

- Nove kamere su postavljane kod Đeram pijace, u Francuskoj ulici i na svim onim mestima gde je dolazilo do obaranja pešaka i nepoštovanja propisa - rekao je gostujući u Beogradskoj hronici pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
 

Neće se evidentirati prolazak kroz žuto svetlo već samo kroz crveno, što će se jasno videti već na prvom snimku. Raspon kazni ide od 40.000, a tamo gde ima elemenata direktnog ugrožavanja bezbednosti kazne idu i do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena.

- Sudije vrlo vode računa o odnosu izvršioca pred sudom, ponašanje je vrlo bitno i zato postoji raspon - rekao je Belencan.

Ukoliko je vozilo prošlo zaustavnu liniju, a nije bilo crveno svetlo onda to nije prekršaj, ali treba prilagoditi brzinu i voditi računa da ne blokirate saobraćaj na raskrsnici.

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Nije cilj puniti budžet, već sačuvati živote

Saobraćajna policija je zaustavila 61.000 vozača u alkoholisanom stanju, a 2.500 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Od toga 11.000 lica je provelo noć u prostorijama za otrežnjenje a čak 30 odsto su povratnici.

- Naš zadatak je da zaštitimo najranjivije, a to su pešaci - kaže pomoćnik načelnika Uprave za saobraćajnu policiju.

Ograničenje brzine u naseljenim mestima, pa i na većini mesta u Beogradu je 50 kilometara na sat. Prilikom većih brzina ukoliko dođe do saobraćajne nesreće u kojoj se obori pešak, pri većim brzinama pešak najčešće gine.

- Mi u zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka šaljemo listing prekršaja onih koji su povratnici. Nama nije bitno da punimo budžet nego da zaštitimo svaki život -  naglasio je Zlatko Belencan.

Od 2017. dogodilo se oko dve hiljade saobraćajnih nezgoda zbog prolaska kroz crveno svetlo. Poginulo je 25 osoba, a oko 1.900 je lakše i teže povređeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike