Od "ogoljene" višespratnice do savremenog simbola Zelenog venca: Novo ruho nekadašnje zgrade "Beobanke" već na leto sledeće godine? (FOTO)

11.02.2023

08:00

0

Prolaskom kroz ulicu Zeleni venac građani već mogu videti vredne neimare koji su počeli sa pripremnim radovima

Od "ogoljene" višespratnice do savremenog simbola Zelenog venca: Novo ruho nekadašnje zgrade "Beobanke" već na leto sledeće godine? (FOTO)
Zgrada Beobanke - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nekadašnja poslovna zgrada "Energoprojekta", kasnije poznata kao "Beobanka", remek-delo je srpske arhitektice Milice Šterić, koje bi krajem jula 2024. godine trebalo da dobije novo ruho, a samim tim i da postane novi simbol srpske prestonice.

Od "ogoljene" višespratnice na Zelenom vencu danas je ostao samo skelet nekadašnjeg simbola glavnog grada, koji je nedavno pao u krilo beogradskih neimarima. 

Pa tako prolaskom kroz ulicu Zeleni venac građani mogu videti vredne neimare koji su počeli sa postavljanjem metalnih šipki između poda i plafona, kao i gomilu šuta, ali i bager ispred samog gradilišta.

24sedam/Goran Sivački
 

Takođe, stanari ulica Zeleni venac i Carice Milice svakodnevno su na udaru buke koja dopire od bušilica i mešalica za beton. 

Ispred samog ulaza u nekadašnju "Beobanku" postavljena je i gradilišna tabla na kojoj piše da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo odobrenje za izvođenje rekonstrukcije, adaptacije i sanacije.

24sedam/Goran Sivački
 

Na tabli piše i da bi radovi trebalo da budu završeni do 31. jula 2024. godine.

Rekonstrukcijom "Beobanke", ona će postati i centralna tačka jednog od najprometnijih delova Beograda - Zelenog venca. 

Prvobitna plan bio - zeleni soliter

Velike planove za ovu višespratnicu imao je i "Štatverk", koji je pre sedam godina od Grada Beograda kupio nekadašnju zgradu "Beobanke" za 4,25 miliona evra.

Ideja ove firme bila je da se napravi zeleni soliter u centru Beograda. Međutim, ti planovi su pali u vodu, a ni dan-danas nije poznato šta je razlog tome. 

Prva nagrada i novi patent Milice Šterić

24sedam/Goran Sivački
 

Zgrada "Beobanke" prvobitno je bila u vlasništvu "Energoprojekta", koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine. "Beobanka“ se tada nalazila u objektu pored, u ulici Zeleni venac 16, gde se trenutno nalaze prostorije Poreske uprave.

Višespratnica je izgrađena po projektu arhitektice Milice Šterić, koja je osvojila prvu nagradu na internom konkursu.

Zgrada se sastojala od tri segmenta - kule, nižeg objekta od pet spratova ispred i objekta koji se više i ne posmatra kao deo ovog kompleksa - upravne zgrade u Ulici carice Milice 2. Ova tri objekta i danas, kao i na dan kada su izgrađeni, funkcionišu kao jedna celina. 

Godine 1960. kula "Energoprojekta" imala je prizemlje i 11 spratova, a naknadno su dozidana dva sprata u čeliku.

Fasada objekta ponudila je interesantno rešenje. Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armiranobetonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice.

Iako objekat "Energoprojekta" nije zaista krasila zid zavesa, uz posebno projektovane detalje i prozore, upravo tako je izgledala. Mehanizam ovih prozora patentiran je pod imenom Milice Šterić.

Tek kada je "Energoprojekt" izgradio novu zgradu za svoje potrebe, 1982. godine, u kulu na Zelenom vencu useljena je "Beobanka", koja je tamo bila sve do 2002, kada je otišla u stečaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike