Divlje svinje često "prelaze" u Beograd: Zašto im je Ratno ostrvo tesno?

08.02.2023

12:06

0

Autor: M.M.

Od početka godine u "Veterinu Beograd" stiglo je nekoliko prijava

Divlje svinje često "prelaze" u Beograd: Zašto im je Ratno ostrvo tesno?
Divlje svinje - Copyright Profimedia

Glavno stanište divljih svinja nalazi se u Ovči, Borči i Padinskoj skeli, gde postoji i lovište.

Ipak, njih ima i na Velikom ratnom ostrvu, odakle često preplivaju i u potrazi za hranom i dolaze u Beograd.

Stručnjaci apeluju da, ukoliko ih sretnete, ne prilazite ni njima ni prasićima, kao i da odmah prijavite "Veterini Beograd" lokaciju gde je životinja viđena.

Veliko ratno ostrvo bilo je idealan dom za divlje svinje zbog dovoljne količine hrane i manjak neprijatelja, ali veliki problem prave visoke vode koje plave ostrvo.

Pixabay
 

Ne smeta im hladna voda

Zbog toga najčešće mladi veprovi prelaze na drugu obalu u potrazi za hranom. Iako su teške i do 200 kilograma, mogu odlično da plivaju, pa im ni ledena voda nije problem.

- Njima ta nabujala voda ne predstavlja veliki problem. Prvo što su po prirodi dobri plivači, drugo što u ovom zimskom periodu, naročito mužjaci, razvijaju veoma dobro to svoje potkožno masno tkivo koje služi kao odličan izolator. Dakle, mogu preći velike distance", ističe prof. dr Marko Ristanić s Katedre za biologiju, Fakulteta veterinarske medicine, prenosi RTS.

Od početka godine u "Veterinu Beograd" stiglo je nekoliko prijava, ali samo jedna je bila prava.

Nakon desetak dana uljez sa Novog Beograda je vraćen kući.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Na osnovu prijave locirali smo. Naravno, mi imamo i termo pretraživač tako smo videli i gde je noću. Međutim, ova je bila, pošto se radilo o vepru, bio je dosta neaktivan, s obzirom da je zimski period, da je dosta hladno, njegova aktivnost je bila usmerena samo na pusto preživljavanje -  priča Budimir Grubić, direktor JKP "Veterina Beograd".

Dodaje da su divljeg vepra nekako ispomerali ka Ratnom ostrvu, a onda su ga videli da je preplivao i vratio se na Ratno ostrvo.

Ko kome smeta?

- Nisu oni došli kod nas već mi kod njih, za početak. Beograd se širi što je i normalno, u širenju su sva staništa. Pričam ja tu i o lisicama i uopšte o divljim životinjama koje su se nalazile na rubu Beograda. Rub Beograda više nije rub Beograda, to je vrlo urbani deo beogradske priče i strukture. Znači, oni se pomeraju, beže, sklanjaju se -  objašnjava Grubić.

Pixabay
 

Ristanić ističe kako  divlje svinje u našim predelima vole močvarne predele gde se nalazi blizina vode i dodire sa nekim livadama.

- To su neki predeli koje oni vole, da imaju delimično šumu gde mogu da naprave svoj brlog da se sakriju, naročito ženke sa mladuncima mogu da naprave jedno gnezdo gde će ih na neki način skloniti od očiju predatora ili lovaca - ističe Ristanić za RTS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike