Pasarela izgrađena pre dva meseca, a pešaci i dalje ne mogu preko nje: Kada će Čukaričani moći da koriste novi pešački most?

06.02.2023

18:30

0

Prema informacijama iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, trenutno je u toku sprovođenje postupka javne nabavke za izbor dobavljača usluge tehničkog pregleda objekta

Pasarela izgrađena pre dva meseca, a pešaci i dalje ne mogu preko nje: Kada će Čukaričani moći da koriste novi pešački most?
Pasarela iznad Obrenovačkog puta - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pasarela koja premošćuje Savsku magistralu na Čukaričkoj padini, kod Ade Ciganlije, izgrađena je pre dva meseca, ali pešacima još uvek nije omogućen prelaz preko nje.

San velikog broja Čukaričana, koji već 10 godina čekaju na ovaj pešački most koji ide preko veoma prometnog Obrenovačkog puta, i dalje nije postao java, iako su svi građevinski radovi uveliko završeni.

Pasarela je izgrađena nadomak trgovinskog lanca, gde na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, međutim, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze ovu izuzetno prometnu saobraćajnicu, te je izgradnja pešačkog mosta bila neophodna.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Građevinska dozvola za ovaj pešački most izdata je 1. juna, a radovi prijavljeni 16. juna, dok je na tabli kao početak radova označen 23. avgust, a završetak 22. oktobar prošle godine. Iako radovi jesu završeni, pasarela još uvek nije u upotrebi.

Prema informacijama iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, trenutno je u toku sprovođenje postupka javne nabavke za izbor dobavljača usluge tehničkog pregleda objekta, te zbog toga pasarela i dalje nije prohodna. 

To znači da dok pasarela ne prođe tehnički pregled, pešaci će i dalje, na sopstvenu odgovornost, pretrčavati ovu prometnu saobraćajnicu, a kada će pešački most početi da se koristi, još uvek nije poznato.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Izgradnja pasarele koštala je 59,8 miliona dinara. Dužine je 40 metara, a širine četiri.

Projektovana je kao čelična konstrukcija, a najniža tačka konstrukcije je na visini od minimum pet metara u odnosu na ravan kolovoza. 

Pasareli će se prilaziti preko stepeništa širine oko dva metra, sa rukohvatima od 70 i 90 centimetara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podsetimo, Čukaričani su još 2012. potpisali peticiju da se podigne pešačka pasarela, a tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije raspisan je u septembru 2019. godine. 

Pasarela u Radničkoj ulici

Ni pasarela u Radničkoj ulici, koja spaja Adu Ciganliju i šoping centar "Ada mol", i koja se nalazi u neposrednoj blizini pasarele iznad Obrenovačkog puta, još uvek nije puštena za pešake, iako su radovi završeni još pre više od dve godine.

24sedam/Goran Sivački
 

Rokovi su probijani nekoliko puta, a sada se čeka dobijanje neophodnih dozvola kako bi pasarela bila otvorena za pešake. 

Poslednji rok za otvaranje bio je septembar 2022. godine, međutim, pešački most i dan-danas nije prohodan za pešake.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike