Počinje rekonstrukcija nekadašnje zgrade Ložionice: "Ovo je dragulj u kruni svega onoga što Srbija radi" (FOTO/VIDEO)

01.02.2023

16:25

0

Autor: L. Đ. T.

Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakav Beograd i region do sada nisu imali

Počinje rekonstrukcija nekadašnje zgrade Ložionice: "Ovo je dragulj u kruni svega onoga što Srbija radi" (FOTO/VIDEO)
Ložionica - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

U prisustvu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić danas je na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Ana Brnabić je istakla da je Ložionica dragulj u kruni svega onoga što Srbija radi.

24sedam/Nenad Vujanović
Ana Brnabić

- Mi smo prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi kako bismo ponovo napravili dobre uslove da naši kreativci rade, jer verujemo da su oni ti koji na najbolji način promovišu Srbiju. Mnogi nisu verovali ni u digitalizaciju ni u kulturu. Danas je više od 35.000 ljudi nego ranije zaposleno u kreativnom sektoru. Iznos kreativne industrije je porastao za preko 80 posto. Njihov doprinos BDP-u je 6,8 posto. Srbija je u svetu već prepoznata kao jedan od lidera u svetu kreativnih industrija - rekla je premijerka. 

Ona je naglasila da je ideja da ponuditi nove modele za razvoj kreativne ekonomije.

- Moja poruka koju ću ostaviti u kapsuli za neke nove generacije je "da nastave iskru genijalne kreativno i stvaralaštva koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima. Odavde nas uvedite u neku novu industrijsku revoluciju - zaključila je Ana Brnabić. 

Prema rečima ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, Ložionica će postati centar kakav do sada nismo imali.

- Naš glavni grad će dobiti novo obeležje koje će privlačiti i turiste. Kompletan kompleks će se prostirati na 23.000 kvadratnih metara. U Ložionici će se naći mnogo ideja za kreativce, a tu će biti i prvi inkubator za novije industrije. Stvorili smo jaku Srbiju koja je lider na našim prostorima u oblasti nauke, kreativnosti, inovacija... -  istakao je Jovanović.

Vek nakon nastanka, Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakav Beograd i region do sada nisu imali.

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

Bonus video

Grad Beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike