Saniranje deponije u Vinči: Rešava se višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u Beogradu

28.09.2021

12:43

0

Ovo je bio ključni trenutak da zatvorimo jednu „ekološku bombu” kojom se niko nije bavio, a prvi put problem je počeo da se rešava 2017. godine - rekao je Vesić

Saniranje deponije u Vinči: Rešava se višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u Beogradu
Copyright Beoinfo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, kao i sa predstavnicama preduzeća "Beo čista energija" i "Itoču" obišla je novu sanitarnu deponiju, elektranu i reciklažno postrojenje za građevinski otpad u gradskoj deponiji Vinča. 

Ana Brnabić je naglasila da se ovim projektom, vrednim 370 miliona evra, rešava višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u gradu Beogradu i time konačno pokazujemo odgovoran pristup u zaštiti životne sredine.

Ona je podsetila da stanovnici Beograda dnevno generišu oko 1.600 tona komunalnog otpada koji se 45 godina taložio u potpuno neuslovnoj deponiji.

– Ovo smetlište bilo je jedan od pedeset najvećih problema za životnu sredinu na svetu, a drugi na evropskom kontinentu. U poslednjih 45 godina sa ove deponije je emitovano više od pet milijardi kubnih metara metana u atmosferu – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da čitav ovaj projekat sadrži pet malih projekata, od kojih je svaki izuzetno važan za zaštitu životne sredine.

Beoinfo
 

– Prvi projekat je zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije koja je otvorena 2. avgusta. Drugi je otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada, koja je otvorena 18. avgusta. Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će biti završena u novembru sledeće godine. To znači da ćemo od sledeće grejne sezone u Beogradu imati oko deset odsto ukupne toplotne energije i pet odsto električne energije koja će dolaziti iz otpada, odnosno obnovljivih izvora energije – precizirala je premijerka Brnabić.


Ona je dodala da je četvrti projekat elektrana na deponijski gas koja će ga pretvarati u električnu i toplotnu energiju, a peti projekat odnosi se na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da počinje reorganizacija „Gradske čistoće”, te da će zahvaljujući reciklažnim dvorištima početi sortiranje otpada. To praktično znači, pojasnio je Vesić, da će građani dobijati kese za različite vrste otpada i uspostaviće se čitav sistem nagrađivanja ukoliko građani sortiraju otpad.

– To je posledica konačnog rešavanja sanitarne deponije u Vinči. Narednih godina u Beogradu uspostavićemo sistem koji postoji u svim zemljama razvijene Evrope, a to znači sortiranje otpada i primarnu selekciju, tako da na deponiju neće biti dovožen sav otpad – istakao je Vesić.

Beoinfo
 

Deset odsto radijatora u glavnom gradu grejaće se od energije koja se dobija iz otpada, što će biti veliki pomak kada je reč o zaštiti životne sredine, naveo je Vesić. On je podsetio i da počinje izgradnja toplodalekovoda Obrenovac–Beograd, koji će takođe omogućiti da se smanji kupovina gasa i to za jednu trećinu.


– Ovo je bio ključni trenutak da zatvorimo jednu „ekološku bombu” kojom se niko nije bavio, a prvi put problem je počeo da se rešava 2017. godine. Deponija sada izgleda kao bilo gde u Evropi – rekao je Vesić.

Veoma brzo očekuje se početak rada i postrojenja za preradu otpadnih voda, tako da „nijedna kap vode neprerađena više neće otići u Dunav ili u zemlju već u čistom obliku u prirodu”, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike