Reporteri 24sedam u Barajevu: Pogledajte kako izgleda novi objekat za decu i omladinu ometenu u razvoju (FOTO/VIDEO)

02.02.2023

07:02

0

Dnevni boravak još uvek nije otvorio svoja vrata za decu i omladinu, jer bi do marta 2023. trebalo da bude priključen na telekomunikacionu i elektrodistributivnu mrežu

Reporteri 24sedam u Barajevu: Pogledajte kako izgleda novi objekat za decu i omladinu ometenu u razvoju (FOTO/VIDEO)
Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu - Copyright 24sedam

Deca ometena u razvoju dobila su novi Dnevni boravak u Barajevu koji se sastoji od ograđenog dvorišta, sale za rekreaciju, senzorne sobe, kreativne radionice i još mnogo drugih stvari. 

Izgradnja na ovom objektu počela je u martu 2022, a do kraja te godine neimari su odradili 90 posto posla, što podrazumeva da je Dnevni boravak kompletno završen sa svim unutrašnjim i spoljašnjim radovima, ali i da je priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. 

24sedam
 

Dnevni boravak još uvek nije otvorio svoja vrata za decu i omladinu, jer bi do marta 2023. trebalo da bude priključen na telekomunikacionu i elektrodistributivnu mrežu, kao i da se kompletno opremi nameštajem i pribavi upotrebna dozvola. 

Senzorna soba i kreativne radionice 

Dolaskom u Barajevo, reporteri 24sedam ugledali su Dnevni boravak koji se prostire na površini od 1.154 metra kvadratna, dok će u budućnosti moći da primi najviše 40 korisnika o kojima će brinuti 23 zaposlena. 

Novoizgrađeni centar za decu i omladinu ometenu u razvoju sastoji se od ograđenog dvorišta, spoljnog uređenja za boravak dece na otvorenom, sale za rekreaciju, radionice za hortikulturu, senzorne sobe, ambulante sa sobom za izolaciju, pet dnevnih boravaka, radionice za domaćinstvo, kreativne radionice, prostorije za pripremu i služenje hrane... 

Ukupna vrednost radova na gradnji novog Dnevnog boravka je 157.739.749 dinara (sa PDV-om), dok će za opremanje objekta biti potrebno da se izvoji oko 12 miliona dinara (sa PDV-om).

"Beogradu da pozavidi čitav svet"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je 1. februara novoizgrađeni objekat, prilikom čega je naveo da građani mogu biti ponosni na ovakav kvalitet usluge za decu ometenu u razvoju, kao i da na ovom projektu Beogradu mogu da pozavide i zemlje Evrope i sveta. 

Novi Dnevni boravak i u Zemunu 

U toku 2023. godine planirano je proširenje kapaciteta, zbog čega je urađen urbanistički projekat za novi Dnevni boravak koji bi trebalo da se gradi u Zemunu.

Uskoro se očekuje i početak izrade tehničke dokumentacije. 

- Pored ovog objekta, u planu je da se sagrade i sportska hala i bazeni. Mogu da kažem da je ovo najlepši deo Barajeva - kazao je gradonačelnik. 

Takođe, Šapić je dodao da će se truditi da ono što imaju građani razvijenih zemalja, u budućnosti imaju i Beograđani.  

Šta je to "predah smeštaj"?

Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine u Beogradu 2019. godine uspostavio je "predah smeštaj", koji se realizuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj namenjen deci, mladima i odraslima sa intelektualnim teškoćama, autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, kao i fizičkim i senzornim oštećenjima. 

Usluga se ostvaruje kroz programske aktivnosti kojima se, u skladu sa procenom potreba korisnika, pružaju smeštaj, ishrana, zdravstvena zaštita, pomoć pri oblačenju, hranjenju, obavljanju lične higijene i kretanju, radno-okupacione, edukativne aktivnosti i organizovanje slobodnog vremena, u skladu sa propisanim standardima za pružanje usluge "predah smeštaja".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike