Sneg je konačno prekrio Beograd: Ko ne uzme lopatu u ruke, može biti kažnjen!

20.01.2023

18:30

0

Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu, rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara

Sneg je konačno prekrio Beograd: Ko ne uzme lopatu u ruke, može biti kažnjen!
Čišćenje snega - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sneg je konačno pao po prvi put ove zime u Beogradu, što znači da će nadležne gradske službe, ali i građani, večeras i u narednim danima imati pune ruke posla.

Naime, važno je znati šta bi trebalo uraditi u slučajevima kada se formira snežni pokrivač, odnosno ko je zadužen da uzme lopatu u ruke i očisti sneg.

Za čišćenje beogradskih ulica zadužena je zimska služba "Beograd puta", a prema Odluci o komunalnom redu Grada Beograda, građani imaju obavezu da uklanjaju sneg i led sa trotoara, širine do pet metara, koji se nalaze ispred njihove zgrade ili kuće, odnosno pripadajuće građevinske parcele.

24sedam/R.M.
 

Svaki građanin koji je vlasnik, odnosno korisnik zgrade, dužan je i da uklanja ledenice sa krova zgrade, pogotovo u slučaju kada je krov okrenut prema trotoaru, odnosno javnoj površini gde ledenica može predstavljati opasnost po život prolaznika.

Stanimir Spasić, iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, istakao je nedavno za 24sedam da je stambena zajednica odgovorna za čišćenje snega i leda ispred zgrade i da ako zbog nečišćenja budu kažnjeni, novac se uzima iz zajedničke kase stanara.

- Posao upravnika je da organizuje i napravi raspored ko kada čisti ulaz, a to obično ide po spratovima. Takođe, na nama je i da im obezbedimo lopatu, a da li hoće da čiste ili neće, to je stvar izbora - kaže naš sagovornik.

24sedam/Goran Sivački
 

Spasić ističe da je neophodno očistiti i krovove zgrada, kako ne bi došlo do padanja snega i ledenica na prolaznike.

- Čišćenje snega i ledenica sa krovova zgrada bi trebalo da se radi noću, jer tada ima manje ljudi napolju i bezbednije je. Sneg se baca na površinu pored zgrade, ali je važno da se ta površina obezbedi trakama, kao i da neko stoji dole kako bi pazio da niko ne prolazi tom trasom dok je u procesu čišćenje - objašnjava on.

Kolike su kazne?

Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, a obavezu čišćenja snega imaju svi - od stanara do zaposlenih u firmama i prodavnicama, ali i pravna i fizička lica.

Prema Odluci o komunalnom redu, obavezno je čišćenje trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci.

24sedam/Goran Sivački
 

To podrazumeva i obavezno uklanjanje ledenica sa krovova isturenih delova zgrade, kao i čišćenje ulaza u stambene i poslovne objekte.

U protivnom, kazna za fizičko lice je 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000 dinara, dok je za pravna lica čak 50.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike