Tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, u Zemunu i u Surčinu

16.01.2023

12:59

0

Autor: M.M.

Na Adi se manifestacija održava 25. put zaredom, a u Zemunu 26. put

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, u Zemunu i u Surčinu
Tan2022-1-19_123917896_1 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Tradicionalo plivanje za Časni krst ove godine ove godine u Beogradu će se održati na tri lokacije: Na Adi Ciganliji, u Zemunu i u Surčinu. 

Ada Ciganlija

Na Adi se ova čuvena manifestacija održava 25. put zaredom, a organizuju je sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Sportska organizacija Čukarica, JP "Ada Ciganlija", Vojska Srbije, Žandarmerija i SVEBOR.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 12 časova na svečanom splavu, kod centralnih tribina, održati tradicionalna "Molitva na jezeru".

Plivanje za Časni krst počinje nakon molitve, a plivaće pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva. Osim toga, biće održano tradicionalno saborno pogruženje.

Zemun

I u Zemunu se tradicionalno pliva za Časni krst, 26. godinu zaredom.

Organizatori su: gradska opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je danas i sutra od 16 do 19 časova u KZM, u Kosovskoj 9 u Zemunu.

Foto: zemun.rs
 

Učesnici Bogojavljenskog plivanja za Krst Časni, prema propozicijama, moraju biti punoletni.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne na Bogojavljenskom platou počinje Bogojavljensko plivanje.

Surčin

Tradicionalna manifestacija "Bogojavljenje – plivanje za Časni krst" održaće se 11. put, u 12 časova na izletištu Bečmenska bara u Bečmenu.

Više od sedamdeset učesnika nadmetaće se ove godine za Časni krst. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Gradske opštine Surčin, u saradnji sa SVIBOR savezom Beograda i Hramom Svetog Save u Bečmenu, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Surčin, uz podršku javnih preduzeća ove opštine.

U 9.30 časova održaće se liturgija u Hramu Svetog Save u Bečmenu, u 11 je polazak bogojavljenjske litije iz porte hrama, a u 12 časova je plivanje za Časni krst na jezeru izletišta Bečmenska bara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike