Mrtvozornici dnevno imaju i po 80 poziva, a januar i februar su najfatalniji: Pozovu ih više od 1.000 puta mesečno!

16.01.2023

18:30

0

Tokom prva dva meseca prošle godine bilo je 2.500 preminulih, dok je ta brojka za ostale mesece znatno manja

Mrtvozornici dnevno imaju i po 80 poziva, a januar i februar su najfatalniji: Pozovu ih više od 1.000 puta mesečno!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Telo muškarca starosti 70 godina, koje je pronađeno 15. januara u ulici Brane Crnčevica, gotovo mesec dana nalazilo se u stanu, sve dok komšije nisu osetile neprijatan miris i odlučile da je vreme da pozovu policiju.

Tim povodom novinari portala 24sedam istražili su koliko građana u Beogradu umre u kući, stanu ili staračkom domu na mesečnom nivou, jer ukoliko do smrtnog slučaja dođe u nečijem domu, neophodno je da smrt potvrde mrtvozornici, tačnije lekari sudske medicine.

Srce sistema mrtvozornika u Beogradu čine lekari Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, u okviru koje funkcioniše služba mrtvozorništva.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tokom prva dva meseca u godini ova služba dnevno primi od 50 do 80 poziva, dok tokom ostatka godine dnevno imaju 40 do 50 prijava smrti.

Trenutno ovaj posao radi 10 lekara koji su zaduženi za centralne gradske opštine, dok prigradske opštine imaju svoje lekare koji izlaze na teren kako bi konstatovali smrt i izdali potvrdu o tome.

Tokom prva dva meseca prošle godine bilo je 2.500 preminulih, dok je ta brojka za ostale mesece znatno manja.

Procedura

Zadatak mrtvozornika je da pregledaju telo i utvrde vreme i uzrok smrti, a potom da napišu potvrdu da je osoba preminula jer bez toga porodica ne može da sahrani pokojnika.

Mrtvozorci prihvataju poziv samo ako preminula osoba ima nekog od članova porodice, dece, naslednika ili rođaka kome mogu da izdaju potvrdu o smrti preminule osobe u stanu ili kući gde je obavljen pregled.

Pixabay
 

Ukoliko preminula osoba nema porodicu već je živela sama, onda se o tome obaveštava policija zato što se potvrda izdaje samo srodnicima.

Mrtvozorci ne izlaze odmah po prijavi na teren, već se na njih čeka po nekoliko sati zato što imaju jako puno poziva u toku smene. 

- Ne idemo odmah na lice mesta kada dobijemo poziv jer smo pre tog poziva imali nekoliko, pa onda krenemo redom. Ponekad nas porodice čekaju po pet sati i za to vreme se kod pokojnika razviju sigurni znaci smrti kao što je mrtvačko bledilo, mrlje i ukočenost... U toku zime dešavalo se da imamo po trideset poziva u smeni, a jednom smo u toku samo jednog meseca imali preko hiljadu. Familije pokojnika se bune kada nas dugo čekaju, što mi je potpuno neshvatljivo, s obzirom da je jedan doktor u smeni za deset centralnih opština - rekao je za 24sedam nedavno mrtvozornik i načelnik odeljenja Doma zdravlja na Paliluli dr Radula Dunjić, specijalista Opšte medicine.

24sedam/Katarina Mihajlović
Radula Dunjić

Mrtvozornici izdaju potvrdu o smrti samo ukoliko je osoba umrla prirodnom smrću, a ako je nasilna onda je to u nadležnosti policije da istraži. Doktori mrtvozorci po završenom pregledu ne nose telo, već je to u nadležnosti pogrebnika.

Pregled pokojnika traje oko 10 minuta, a doktor mrtvozorac je u obavezi da nosi rukavice, masku na licu, mantil ili bluzu. Mrtvozorci ne izlaze na teren na javnim mestima, već idu u stanove, kuće ili domove za stare po pozivu.

Njihov dolazak ne plaća porodica zato što njihovu službu finansira lokalna samouprava, odnosno grad Beograd, a na teritoriji Srbije lokalna samouprava.

Dolazak mrtvozornika neophodan je kada neko premine u kući ili u staračkom domu, jer bez ove vrste potvrde lekara bližnji ne mogu da pokrenu proces sahranjivanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike