Deca Beograda: Jakša Vučićević - nova zvezda srpske nauke na putu ka Nobelu

08.01.2023

19:30

0

Jakša je rođen 1984. godine u srpskoj prestonici, studirao je fiziku na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirao

Deca Beograda: Jakša Vučićević - nova zvezda srpske nauke na putu ka Nobelu
Jakša Vučićević - Copyright Printscreen/YouTube

Doktor Jakša Vučičević, osvojio je ERC grant u iznosu od 1,5 miliona evra za istraživanja koja bi mogla da unesu tektonske promene u ispitivanja takozvanih visokotemperaturnih superprovodnika i drugih otvorenih pitanja moderne fizike.

ERC projekti su jezgro izvrsnosti u evropskom sistemu finansiranja nauke – dodeljuju se istraživačima, a ne timovima ili institucijama, koji uspeju da dokažu da imaju ideju, metod ili rezultate koji zaista mogu da promene tok savremene nauke. ERC je najelitniji i najskuplji naučni program u Evropi, a dobili su ga vodeći svetski naučnici u raznim oblastima, među kojima i brojni laureati Nobelove nagrade.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

- ERC grant predstavlja ukazano poverenje da linija rada koju smo nedavno započeli može da vodi ka važnim naučnim rezultatima - kaže dr Jakša Vučičević, objašnjavajući da njegovi radovi pokušavaju da osvetle strukturne osobine materijala koje određuju takozvanu kritičnu temperaturu za superprovodnost.

Studirao i doktorirao fiziku 

Jakša je rođen 1984. godine u srpskoj prestonici, studirao je fiziku na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirao. 

Svoja istraživanja nastavio je u Francuskoj, ali se pre pet godina vratio u Srbiju, gde se u Institutu za fiziku bavi izučavanjem kompleksnih sistema.

Printscreen/YouTube
 

Za postignute rezultate dobio je više priznanja - osvojio je i PROMIS grant Fonda za nauku, a radove sa rezultatima koji su vrlo zapaženi objavljuje u vodećim naučnim časopisima.

Кako je u novembru 2022. objavio Evropski istraživački savet (European Research Council, ERC), sa 11 nezavisnih recenzija, dr Vučičević je iz prvog pokušaja osvojio ERC starting grant za projekat sa akronimom SCLoTHiFi i pod nazivom Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields.

Istraživanja kojima se bavi Jakša Vučičević oslanjaju se na superkompjuterske resurse u Centru za izučavanje kompleksnih sistema Instituta za fiziku, bez kojih ne bi bilo moguće izvesti složene numerčke proračune. Osnovan 1961. godine, Institut za fiziku u Beogradu (www.ipb.ac.rs) je institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike