Tradicionalno paljenje badnjaka kod Hrama Svetog Save: Građani se raduju kao deca - "Neka nam je srećno Badnje veče!" (FOTO/VIDEO)

06.01.2023

14:44

0

Ispred Hrama Svetog Save okupio se veliki broj vernika SPC

Tradicionalno paljenje badnjaka kod Hrama Svetog Save: Građani se raduju kao deca - "Neka nam je srećno Badnje veče!" (FOTO/VIDEO)
Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save - Copyright 24sedam/Jovana Jovanović

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Badnji dan, koji uz Božić predstavlja veliki hrišćanski praznik, a tradicionalno paljenje badnjaka organizovano je ispred Hrama Svetog Save uz prisustvo sveštenstva SPC.

24sedam/Jovana Jovanović
 

Veliki broj vernika okupio se na platou ispred Hrama Svetog Save da bi prisustvovali tradicionalnom paljenju badnjaka. Oglasila su se zvona sa crkve i građani su se pomolili, a svi su sa nestrpljenjem čekali da se upali velika vatra. 

Božićnim praznicima najviše se raduju deca koja su došla sa roditeljima da proslave Badnje veče u miru, ljubavi i slozi.

Među okupljenim građanima je i Jelena koja je rekla da nije iz Beograda, ali da je došla ove godine u prestonicu da bi ispratila tradicionalno paljenje badnjaka.

 - Badnji dan i Božić me asociraju na ljubav, mir, porodicu. Božić donosi mir i važno da porodica bude na okipu - rekla je Jelena za 24sedam.

Jedan sugrađanin rekao je za 24sedam kako svake godine tradicionalno dolazi na ovo mesto.

- Želim Vam svima srećno Badnje veče. Mi dolazimo ispred Hrama Svetog Save svake godine. Uvek je lepo, oseća se praznična atmoafera. Lepo je videti ovoliko ljudi i drago mi je što ima puno dece, jer deca su radost sveta - kazao je jedan Beograđanin

24sedam/Jovana Jovanović
 

I pripadnici Vojske Srbije došli su sa badnjakom, a tu je i policija koja brine o bezbednosti sugrađana, a tu je i dečiji hor koji će svojim izvedbama uveličati ovaj važan dan za sve pravoslavne hrišćane.

Malo posle 16 časova otpočelo je paljenje badnjaka i molitva, a sugrađani nastavljaju da prilaze i prilažu svoje grančice.

- Ovo je prelepo. Pogledajte kako se prave varnice, to mora da je dobar znak. Radujem se paljenju badnjaka kao malo dete. Neka nam je srećno Badnje veče i Božić, pozdrav vašim čitaocima -  kazala je Ana koja se danas dosla sa unukom da isprati ovaj događaj.

24sedam/Jovana Jovanović
 

Običaji na Badnji dan

Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se sa prvim mrakom unosi u kuću, a osim toga, obeležava se liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom.

Nazvan je po sečenoj grani hrasta - badnjaku, svetom drvetu Slovena.

To je poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

Narodni običaji oko Badnjeg dana su veoma stari i do danas se dosta njih izgubilo ili zaboravilo, u različitim krajevima običaji se umeju razlikovati u nekim elementima, ali i pored toga ipak postoji dosta zajedničkih običaja koji su vrlo slični.

Jedan od njih je da se uz badnjak u kuću unosi i žito kako bi naredna godina bila plodna, ali i slama čime se prinosi žrtva duhu Hrista koji je rođen na slami. Na Badnje veče se ne spava, već se bdi i očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog.

Prema verovanjima, na Badnji dan ništa ne treba da se iznosi iz kuće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike