Radnici i mašine svakodnevno na terenu: Radovi na izgradnji beogradskog metroa napreduju šest meseci ispred ugovorenog roka

02.10.2022

08:00

0

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu

Radnici i mašine svakodnevno na terenu: Radovi na izgradnji beogradskog metroa napreduju šest meseci ispred ugovorenog roka
Pocetak izgradnje metroa foto Katarina Mihajlovic (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Radovi na Makiškom polju napreduju šest meseci pre ugovorenog roka, a radnici i mašine su svakodnevno na terenu, istakao je gradski menadžer Miroslav Čučković na sednici Skupštine grada Beograda održanoj u sredu.

Naime, pripremni radovi na izgradnji infrastrukture depoa budućeg beogradskog metroa na prostoru između Obrenovačkog puta, Ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice, u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara, počeli su krajem novembra prošle godine, a rok za završetak je 36 meseci.

- Mislim da svi treba da podržimo ovaj projekat, koji je od velikog značaja za grad i državu. Što se tiče trase prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, trenutno se rešavaju imovinsko-pravni odnosi i eksproprijacija. Ukoliko sve bude po planu, uveren sam da će prve mašine krenuti sa podzemnim i nadzemnim radovima u ovo vreme sledeće godine - rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Miroslav Čučković

On je istakao da se za drugu liniju metro-sistema, koja će ići od Mirijeva do Bežanije i imati 23 stanice, u ovom trenutku radi idejno rešenje.

- Projektuje se punom parom, a takođe se i pravi mašina koja će kopati ispod zemlje i biće u Beogradu sledeće godine - navodi Čučković.

U depou na Makiškom polju biće smešteni svi smešteni svi vozovi koji će prevoziti Beograđane. 

Cilj je da se trenutna visina terena lokacije za depo od 70 do 72 metra nadmorske visine, naspe na visinu od 74 metra.

Na površini od 72 hektara biće izgrađeni objekti za depo metroa, deo trase metroa, kao i buduća saobraćajnica koja će povezivati Radničku ulicu i saobraćajnicu Bore Stankovića u dužini preko pet kilometara.

Pristupne saobraćajnice biće novi najširi bulevari u Beogradu koji će omogućiti da ovaj deo grada bude potpuno saobraćajno povezan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tri linije

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu, dok će druga linija povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanica.

Ove dve linije će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030.

Uveliko se projektuje i treća linija, koja bi trebalo da poveže Novi Beograd sa Banjicom i imaće ukupno 23 stanice.

Predviđeno trajanje vožnje u jednom pravcu biće 34 minuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike