Gradonačelnik Beograda o unapređenju gradskog prevoza: Šofera i autobusa ima dovoljno na prestoničkim ulicama

19.12.2022

14:38

0

Gradonačelnik je naveo da se krenulo sa pomeranjem validatora u vozilima javnog prevoza zato što je, kako kaže, ideja da validatori budu na prednjim i zadnjim vratima

Gradonačelnik Beograda o unapređenju gradskog prevoza: Šofera i autobusa ima dovoljno na prestoničkim ulicama
Autobus/Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je u prethodnih šest meseci učinjeno dosta kada je reč o unapređenju sistema javnog prevoza i da građani već sada mogu da vide pomake po tom pitanju.

Šapić je na konferenciji u Starom dvoru, odgovarajući na pitanja novinara šta je urađeno u prethodnom periodu kada je reč o unapređenju sistema javnog prevoza, rekao da novi vozači nisu zapošljavani zato što je, kako kaže, dovoljan broj vozača unutar GSP-a i za sada nema problema sa vozačima.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Naveo je da je javni prevoz u Beogradu dugo godina problem i da je sadašnja Gradska uprava počela da traži potencijalna rešenja, te napomenuo da postoje linije javnog prevoza koje su danas češće nego što su bile pre nekoliko meseci.

- Ono što znam sigurno je da u nekim prigradskim opštinama, kao što je na primer Mladenovac, nemate više problem koji je bio pre dva, tri meseca da ljudi nemaju mesto da sednu ujutru kada kreću na posao, a sada je to promenjeno. Ima dovoljnan broj vozila baš u tim jutarnjim časovima - rekao je Šapić.

Kazao je da na nekim centralnim beogradskim ulicama ima više vozila na najopterećenijim linijama nego što ih je bilo ranije. Podsetio je da je nabavljeno 100 novih autobusa i dodao da će dispečerski centar biti kvalitetniji.

Beoinfo
 

- Pokušavamo da maksimalno smanjimo troškove time što ćemo raditi racionalizaciju unutar gradskog saobraćaja i po pitanju kontrolora, jer ćemo ih sve preuzeti iz 'Kentkarta'. Pokušavamo da dovedemo javni saobraćaj u stanje koje će da bude prihvatljivo - rekao je Šapić.

Na pitanje da li su tačne informacije da će od prvog januara biti novi sistem u javnom prevozu gde će se ulaziti na prednja vrata, a kontrolori biti u svakom vozilu, gradonačelnik je rekao da "nema više snage" da reaguje na "budalaštine koje neko plasira".

- Mora da prođe određeni period da podignemo kvalitet prevoza, da se među sobom organizujemo...Da bi građani ulazili na jedna vrata, a izlazili na druga, moraju da mogu da se kreću kroz autobus. Kako će da uđu na jedna, a izađu na druga ako ne mogu da se pomere? To su stvarno budalaštine koje se plasiraju - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je naveo da se krenulo sa pomeranjem validatora u vozilima javnog prevoza zato što je, kako kaže, ideja da validatori budu na prednjim i zadnjim vratima.

- Da pokušamo da kada dođemo u situaciju da je moguće da imamo tu kružnu cirkulaciju u prevozu - da uđete na prednja vrata, a izađete na srednja i obrnuto, da to bude cikulacija ljudi. Tamo gde postoje troja vrata, na prednja i zadnja da se ulazi, na srednja izlazi, a da validatori budu tamo gde je ulaz. Mi ćemo to i uraditi i napisati gde je ulaz, a gde izlaz. Polako ćemo u to građane uvoditi, ali moramo da stvorimo uslove - rekao je Šapić.

Naveo je da bi bilo idelano da u svakom autobusu postoje kontrolori, ali da to u ovom momentu nije realno.

- To je nešto što će da potraje, ali idemo u tom pravcu, a da paralelno podižemo kvalitet prevoza - zaključio je Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike