Doba darivanja ili doba krađa? Plišani medvedići koji krase beogradske lokale postaju plen građana (VIDEO)

20.12.2022

07:20

0

Autor: Milica Mališ

Postavlja se pitanje koji je motiv da se kradu plišane igračke koje krase lokale pred Novu godinu

Doba darivanja ili doba krađa? Plišani medvedići koji krase beogradske lokale postaju plen građana (VIDEO)
Krađa mede - Copyright Printscreen/serbia live/Pancevo MOJKraj

Pred novogodišnje i božićne praznike mnoge ljude hvata euforija jer, kako kažu, ovo je doba darivanja i blagostanja.

Međutim, za neke ljude ovo je i vreme kada se krade. Nedavno je na društvenim mrežama osvanuo snimak krađe plišanog medveda koji stoji kao dekoracija ispred jednog lokala na Banjici u Beogradu.

Na snimku se vidi kako dva momka "vrebaju" jednog od nekoliko plišanih meda, i u jednom trenutku ga jedan grabi, nakon čega počinju da beže.

U komentarima na stranici serbialive_beograd koja je objavila video mogu se pročitati brojne osude:

"Krađa je krađa, makar to bilo i pakovanje žvaka", "Pa i klompu jednu da ste ostavili, ukrali bi je. Kamoli ovolike plišane igračke koje dosta koštaju", "Ovo ponašanje je iz kuće"...

Ali bilo je i pokušaja da se krađa opravda nekim dobrim povodom:

"Šta će, nemaju love, imaju devojku, šta da joj poklone osim da klepe medu, nema šta, parola je snađi se. Svaka čast, al' ako je za devojku, momak", "Svaka čast. Pustite momka, odneo devojci", "Možda je hteo da iznenadi neko bolesno dete koje bi se jako obradovalo da dobije tog medu i nije u mogućnosti da ga kupi"...

Profimedia
 

Zabrinjavajuće je što je ovo već drugi slučaj krađe medvedića koji služe kao novogodišnja dekoracija.

Sredinom novembra na internetu se pojavio video sigurnosne kamere ispred jednog lokala na Trošarini kada je devojka "pokupila" veliku plišanu igračku i  potomotrčala. 

Postavlja se pitanje zbog čega građani pribegavaju krađi i koji je motiv.

Mede izazvale histeriju 2020. godine

Trend postavljanja plišanih meda započeo je pre nekoliko godina u jednom lokalu u Zemunu, za vreme pandemije koronavirusa.

Nekoliko velikih plišanih igračaka sa mašnama izazvalo je histeriju među Beograđanima koji su dolazili iz svih delova grada da bi se tu slikali i popili piće.

Kako je krajem 2020. godine pandemija bila u jeku i kako su na snazi bile mere zaštite od koronavirusa, ubrzo su vlasnici lokala bili prinuđeni da skinu dekoraciju jer je počelo da se okuplja previše ljudi na jednom mestu.

Od tada, sve više lokala po Beogradu, ali i Srbiji, pribegava ovakvom tipu dekoracije pred novogodišnje i božićne praznike, a građanima je očigledno, iz nepoznatih razloga, zanimljivo i izazovno da je kvare i čerupaju.

Pre godinu dana su slične krađe u Pančevu, i to u novogodišnjoj noći, zgrozile Srbiju.

Građani Pančeva ludo su se zabavljali tako što su krali medvediće sa novogodišnje dekoracije Turističke organizacije Pančevo. Kamere video-nadzora su snimile lopove.

U najluđoj noći prvo su, nešto pre 23 časa, momak i devojka šetali gradom, kada je ona zastala pred dekoracijom, nakon čega se on vratio, popeo uz oluk i skinuo medveda. Iste noći, sat i po posle ponoći, momak sa maskom na licu je skočio, ukrao medvedića i pobegao.

Pixabay
 

Osude dolaze sa svih strana, jer se pretpostavlja da ovakve krađe dolaze iz obesti, dosade i potrebe da se uništi nešto što podstiče praznični duh i period kome se najviše raduju deca.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike