Obelisk kod Brankovog mosta na meti vandala: Uklonjeni grafiti sa spomenika Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja (FOTO)

05.12.2022

16:25

0

Autor: Lj. S.

Još jednom apelujemo na građane da se suzdrže od pisanja po spomenicima - rekli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Obelisk kod Brankovog mosta na meti vandala: Uklonjeni grafiti sa spomenika Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja (FOTO)
Spomenik "Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja" - Copyright Facebook/ Goran Vesić

Spomenik "Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja" pre nekoliko dana ponovo je išaran grafitima, a Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ga je u saradnji sa JKP "Zelenilo Beograd" danas očistio.

- Još jednom apelujemo na građane da se suzdrže od pisanja po spomenicima, jer je naš zajednički zadatak da čuvamo kulturnu baštinu našeg grada. Istovremeno, svaka popravka ili čišćenje iziskuje trošenje budžetskih sredstava - saopšteno je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Podsetimo, prošle godine je Zavod za zaštitu spomenika kulture uradio velike radove na obnovi spomenika "Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja" i vršio je nadzor nad njihovim izvođenjem. 

Tom prilikom je nova kamena obloga premazana antigrafitnom zaštitom.

Radovi na sanaciji obeliska izvedeni su sredstvima Grada Beograda, u okviru programa hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda.

U isto vreme, JKP "Zelenilo-Beograd" je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika.

Spomenik podignut 1961. godine

Spomenik je podignut 1961. godine povodom Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu. Izveden je u formi visokog obeliska od 25 metara, koji počiva na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine.

Obelisk danas predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta Nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Kosančićev venac", koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike