Obelisk kod Brankovog mosta doživeo preporod: Šezdeset godina je tu, a malo ko zna kome je posvećen (FOTO)

13.10.2021

11:17

0

Predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih

Obelisk kod Brankovog mosta doživeo preporod: Šezdeset godina je tu, a malo ko zna kome je posvećen (FOTO)
Spomenik "Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja" - Copyright Facebook/ Goran Vesić

Obelisk kod Brankovog mosta, koji je postavljen još 1961. godine u čast Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja, sada je doživeo preporod.

Grad Beograd obnovio je ovaj četvorostrani stub, visok 25 metara i postavljen na betonskom postamentu, a obnova, kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, izvršena je prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tako je u zoni postamenta demontirana devastirana kamena obloga, zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom.

Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom, dok su izrezane nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika.

- Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako spomenik vandali i huligani više ne bi uništavali. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta. Radovi na sanaciji obeliska izvedeni su iz sredstava Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda - istakao je Vesić.

Kako je dodao, u isto vreme JKP "Zelenilo Beograd" izvelo je radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika.

Sudbina

Pre 60 godina, kada je zamišljen, bio je samo privremeno rešenje, za koje je bio plan da se zameni trajnim spomenikom. Upravo, tome u prilog ide i činjenica da u Arhivu Grada Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika ne postoji dokumentacija o znamenju u obliku obeliska.

Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa datumom pozidanja i obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine.

Obelisk je postavljen u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Kosančićev venac", koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine.

Printscreen/YouTube/Ben Sedin
 

Ni dan-danas nije poznato ko je sve učestvovao u osmišljavanju i izradi obeliska. Svetislavu Ličini se pripisuje sama ideja obeležja, dok se u procesu stvaranja pominju i Dušan Milenković, kao i Siniša Vuković.

Dvojnik

Obelisk Pokreta nesvrstanih imao je i dvojnika.

Uoči konferencije, jedan obelisk je podignut na Trgu Marksa i Engelsa, današnji Trg Nikole Pašića.To je bio montažni spomenik, napravljen od cevi kakve koriste graditelji za skele, ali je bio estetski prilagođen - presvučen i neonski osvetljen. Ipak, odmah po završetku konferencije je demontiran.

Podsetimo, Pokret nesvrstanih okupljao je 120 zemalja, koje nisu htele da se priklone ni zapadnom ni istočnom bloku, a njegovim začetnicima se smatraju Tito (Jugoslavija), Nehru (Indija) i Naser (Egipat).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. Vrećo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike