Šapić: Lekari su jedan od četiri stuba našeg društva

24.11.2022

21:16

0

On je istakao obavezu i odgovornost da sa ovog mesta pokuša još više da pomogne nego što je Grad Beograd do sada činio za profesiju koja je, kako je rekao, jedna od ključnih

Šapić: Lekari su jedan od četiri stuba našeg društva
Aleksandar Šapić - Copyright Grad Beograd

Zdravstvo je jedan od četiri stuba na kojima počiva svako društvo, a simboliše ga lekar i zato ću kao gradonačelnik učiniti sve da pomognem srpskim lekarima bez kojih naš narod i država teško mogu da opstanu, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju 20. kongresa lekara Srbije i obeležavanju 150 godina Srpskog lekarskog društva.

On je istakao obavezu i odgovornost da sa ovog mesta pokuša još više da pomogne nego što je Grad Beograd do sada činio za profesiju koja je, kako je rekao, jedna od ključnih.

24sedam
 

- Svako društvo oduvek leži na četiri osnovna stuba, a to su zdravstvo, koje simbolišu lekari, bezbednost koju simboliše vojnik, obrazovanje čiji je simbol učitelj ili profesor i duhovnost koju simboliše crkva ili sveštenik. Kada neko društvo izgubi jedno od ta četiri oslonca ono tada gubi sebe i nisam siguran da ima neku svetlu budućnost - kazao je Šapić.

Kazao je i da je profesija lekara izuzetno važna, da je lekarskoj struci pripadao i njegov otac, te da mu je poznato koliko je taj posao težak, odgovoran, a istovremeno i lep.

- Kao gradonačelnik Beograda potrudiću se da Grad Beograd stane iza svakog lekara i, ukoliko to bude bilo u našoj mogućnosti, iza vaše organizacije. Potrudiću se da pomognem svim srpskim lekarima koji su mnogo puta u našoj istoriji, a posebno u ovoj poslednjoj pošasti koja je zadesila ceo svet, pokazali koliko bez njih naš narod, država i društvo teško da mogu da opstanu - rekao je gradonačelnik.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić je rekao da su kao u retko kojoj struci sve institucije u srpskom lekarstvu usko isprepletane i ponekad nije jasno gde jedna počinje, a druga prestaje.

Unsplash
 

- Naše postojanje se zasniva na kontinuitetu i treba odati priznanje svim onim veličinama koje su radile u srpskom zdravstvu i zato im hvala na svemu što su uradili do sada - istakao je Kostić.

Ministarka nauka, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović čestitala je jubilej Srpskog lekarskog društva i istakla da se pred medicinom danas postavljaju veliki izazovi.

- Primena savremenih tehnologija doprinosi lečenju i prevenciji što otvara potpuno novu dimenziju pružanju lekarskih usluga - istakla je Begović.

Ministarka zdravla prof. dr Danica Grujičić je posebno zahvalila akademiku Radoju Čoloviću, bez čije upornosti, kako je rekla, Srpskog lekarskog društva ne bi bilo i podsetila da je ono osnovano šest godina pre osnivanja moderne srpske države.

Predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović zahvalio je na čestitkama i ovom prilikom podsetio na bogatu istoriju ove organizacije od velikog značaja za srpsko društvo i državu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike