Sezona požara počinje! Najviše ih ima tokom grejne sezone, evo na koje stvari morate da obratite pažnju!

22.11.2022

18:30

0

Naše ponašanje je takvo da ćemo verovatno i ove godine imati dosta požara u stanovima, kaže komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda

Sezona požara počinje! Najviše ih ima tokom grejne sezone, evo na koje stvari morate da obratite pažnju!
Ilustracija - Copyright Ilustracija/Antonio Ahel/ATAImages

Grejna sezona je uveliko u toku, a čest je primer da se u ovo doba godine događaju nesreće i izbijaju požari zbog neispravnih instalacija, curenja plina, ali i ljudskog nemara. Električari upozoravaju da je zbog toga potrebno pre svake zime proveriti ispravnost toplotnih tela, kotlova i osigurača.

Naime, požar je i dalje opasnost i rizik broj jedan u Beogradu, ali i u Srbiji, koja odnese mnogo života i u kojima veliki broj građana bude povređen. 

Do požara najčešće dolazi zimi, tokom grejne sezone, kada građani svoje domove zagrevaju pomoću termoakumulacionih peći, grejalica ili peći na čvrsto gorivo. Zato bi Beograđani koji se na ovaj način greju u narednih nekoliko meseci trebalo da budu izuzetno oprezni.

Profimedia
 

Od početka godine vatrogasno-spasilačka brigada Beograd intervenisala je 5.000 puta, a u dve trećine slučajeva to su bili požari.

Kako je istakao Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda, sada smo ušli u možda najopasniji period u toku godine kada je reč o požarima na građevinskim objektima.

- Grejna sezona i naše ponašanje u njoj su takvi da ćemo verovatno i ove godine imati dosta požara u stanovima, a kada govorimo o uzroku, sklon sam tome da kažem da je to ljudski faktor. Uređaji koje koristimo nisu krivi za nastanak požara, već smo mi u nekom delu lošeg postupanja stvorili potencijalnu opasnost za nastanak požara - rekao je Majstorović.

Kada je reč o elektrouređajima, Majstorović ističe da je osnovni savet da ne ostavljamo te uređaje bez kontrole kada napuštamo prostor.

24sedam
Miloš Majstorović

- Ono što možemo raditi tokom grejne sezone je proveriti elektroinstalacije i na taj način potencijalno sprečimo da nastane požar. U Beogradu problem su uglavnom visoki objekti koji imaju zajedničke instalacije i kada svi uključimo u nekom periodu veliki broj uređaja, te instalacije koje su projektovane pre 30-40 godina nisu možda dovoljno dobre i ne mogu da podnesu ta opterećenja i tako dolazi do požara u stambenim objektima i uvek sa velikim posledicama iz razloga što se stepenišni prostor i lift ponašaju kao dimovodni kanali - rekao je Majstorović.

Šta kažu električari?

Predstavnik Udruženja električara Beograda Božidar Fićović istakao je svojevremeno za 24sedam da je veoma bitno da se strujne instalacije u startu urade dobro i kvalitetno, sa tim što ni one ne mogu da traju večno, te je poželjno je da se povremeno angažuje firma koja se bavi merenjem uzemljenja i opterećenosti, kako bi se konstantno proveravala ispravnost instalacija.

- U višespratnicama u kojima ima po 40-50 stanova može da nastane problem zbog toga što su možda neki stanari ugradili velike protočne bojlere, dok se drugi dogrevaju uz pomoć dodatnih grejnih tela, te može doći do preopterećenja koja vremenom utiču na instalacije koje mogu da postanu nepouzdane. Bakar koji se nalazi u instalacijama je rastegljiv i mekan, vremenom popušta i kada skroz popusti može da se dogodi nesreća - rekao je Fićović. 

Pixabay
 

Kako kaže, utičnice koje se često koriste unutar sebe imaju jedan kontakt koji sadrži feder koji od prečestog uključivanja i isključivanja slabi, a čim slabi znači da nema dobar kontakt u utičnici, te se ona greje i u najgorem slučaju može da izazove požar.

Neki od znakova koji mogu da ukažu na problem jeste čudan miris topljene plastike ili spaljenih vlakana, koji su čest znak da je negde došlo do kratkog spoja. Ako miris dolazi iz utičnice, potrebno je prekinuti konekciju i zvati električara, a ako je iz aparata, potrebno je isključiti ga sa dovoda energije.

- Ljudi ne menjaju osigurače i ne vode računa o preopterećenju instalacija. Ukoliko osigurač ispadne čim ga uključite znači da postoji neki kvar, a ukoliko neki vremenski period radi pa iskoči, onda znači da se zagreva od nekih vanrednih potrošača. Kod strujomera u kućnoj upotrebi u normalnim uslovima maksimalni su osigurači od 25 ampera, a ako neko doda vanredne potrošače, van onoga što je predviđeno, tu se stvara šansa za preopterećenje koje vremenom može da izazove požar. Kada osigurač često ispada, treba pozvati električara da proveri da li je sve u redu - zaključio je Fićović za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike