Danas je Sveti Florijan - zaštitnik vatrogasaca: "Naš ponos je da su od početka ove godine 24 osobe spasene iz požara"

04.05.2022

10:31

0

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je od početka godine imala 1.860 intervencija

Danas je Sveti Florijan - zaštitnik vatrogasaca: "Naš ponos je da su od početka ove godine 24 osobe spasene iz požara"
Ilustracija - Copyright Pixabay/Ajale

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograda od početka godine intervenisala je 1.860 puta, a iako je, nažalost, i ove, kao i prošle godine mnogo stradalih u požarima, ipak su direktno iz požara ove godine spasene 24 osobe, kaže komandant brigade Miloš Majstorović.

- Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je od početka godine imala 1.860 intervencija. Od toga su više od dve trećine bili požari - rekao je Majstorović za Tanjug.

Dodaje da su prvomajski praznici prošli relativno mirno, te da nije bilo mnogo požara na otvorenom prostoru, zbog čega su zahvalni sugrađanima što su se ponašali u skladu sa savetima.

Miloš Majstorović Promo/Belkisa Abdulović
 

- Nažalost, ove kao i prošle godine, je mnogo stradalih, ali naš ponos je da su 24 osobe spasene direktno iz požara - rekao je Majstorović.

On je ukazao da su vatrogasci-spasioci svakodnevno ugroženi, jer su to ljudi koji, kaže, idu tamo odakle svi beže, uz napomenu da je svaka intervencija koja naizgled može biti bezazlena, zapravo potencijalno opasna.

- Mi svakodnevno vežbamo, radimo na taktici, dajemo sve od sebe da budemo spremni za izazove koji nikada nisu isti - rekao je Majstorović.

Vatrogasci danas obeležavaju svoj dan Međunarodni dan vatrogasaca, dan Svetog Florijana, koji se smatra njihovim zaštitnikom.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

Majstorović kaže da danas žele da pruže podršku svim kolegama, dodajući da je solidarnost vatrogasaca sveta na visokom nivou, te da je vatrogasna služba možda jedna od retkih organizacija koja svuda na isti ili sličan način funkcioniše.

- Svaki gubitak vatrogasaca odražava se na sve. Četiri stradala vatrogasca u proteklih 30 godina su naši najteži gubici, a kao komandant jedina želja mi je da se vatrogasci sa intervencija vrate živi i zdravi - rekao je Majstorović.

Pixbay
 

On je dodao da vatrogasno-spasilačka brigada Beograd broji 730 vatrogasaca, a u prijemu za ovu godinu je još 40 njih.

Na teritoriji Beograda nalazi se 18 vatrogasno-spasilačkih jedinica, sa vremenom stizanja koje je blizu evropskom, a to je prosek od sedam do devet minuta.

- Izgradnjom novih jedinica, kao što je na Novi Beograd, mnogo smo dobili na brzini dolaska na lice mesta. A koliko smo uspešni zavisi od toga koliko ćemo brzo stići ja lice mesta. Mi garantujemo da ćemo izaći za jedan minut od poziva, ali onda sve zavisi i kako će se naši sugrađani ophoditi i u saobraćaju i od parkiranja kod objekta do kojih dolazimo - rekao je Majstorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike