Neimari zasukali rukave - počelo je uklanjanje šina na donjem Dorćolu: Pogledajte kako teče izgradnja Linijskog parka (FOTO)

15.11.2022

11:32

0

U Donjem Gradu demontirano je i 10 skretnica

Neimari zasukali rukave - počelo je uklanjanje šina na donjem Dorćolu: Pogledajte kako teče izgradnja Linijskog parka (FOTO)
Gradnja Linijskog parka - Copyright Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić

U železnickoj stanici Donji Grad u proteklih mesec dana, od kada je počelo uklanjanje železnicke infrastrukture sa trase buduceg Linijskog parka u Beogradu, demontirana su četiri stanična koloseka u dužini oko 1.500 metara i deo otvorene pruge u dužini oko 1.250 metara.

Na prostoru železnicke stanice Donji Grad demontirani su i uklonjeni koloseci i šine, odnosno celokupan gornji stroj pruge, rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infastrukture železnice Srbije.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić
 

- Sa ove lokacije skinuto je do sada i 2.080 betonskih pragova, koji se dalje transportuju u stanicu Svilajnac, kako bi se koristili za rekonstrukciju pruge Svilajnac - Despotovac - naveo je on.

U Donjem Gradu demontirano je i 10 skretnica, a poskidani su i kablovi sa putnog prelaza u ulici Žorža Klemansoa odnosno nekadašnjoj Francuskoj ulici.

Kaže da istovremeno u železnickoj stanici Dunav stanica ekipe na terenu rade na demontiranju četvrtog staničnog koloseka, kao i na ravnjanju pasarele u ulici.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić
 

Na ovoj lokaciji u toku je uklanjanje rastinja i rašcišcavanje terena.

Skinuti su i betonski pragovi, koji se zatim dalje odvoze u Ranžirnu stanicu Beograd centar u Makišu, dodao je Stanisavljević.

Infrastruktura železnice Srbije zapocela je radove na rašcišcavanju stare železnicke infrastrukture na Dorcolu pocetkom oktobra i oni treba da budu završeni za 120 dana.

Radovima je obuhvaceno uklanjanje stare železnicke infrastrukture i rašcišcavanje dela trase buduceg Linijskog parka, na potezu od pešacke pasarele na Dorćolu, preko Dunav stanice, do blizine Pančevačkog mosta.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić
 

Radove izvodi veći broj firmi, koje predvodi "Srbijaput" iz Beograda.

Vrednost ovog posla iznosi oko 70 miliona dinara.

Kada ovaj deo trase bude raščišćen, biće oslobođeno oko četiri i po kilometra zemljišta u samom centru Beograda, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, namenjenog za izgradnju budućeg Linijskog parka, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Prema ranijim najavama gradskih čelnika, reč je o višegodišnjem projektu, prema kome će Linijski park obuhvatati velike zelene površine i parkove, pešačku zonu, sportsko-rekreativne i komercijalne sadržaje, infrastrukturne i kulturne objekte, kao i javne službe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike