Mira je 25 godina prodavala cveće na jednom dorćolskom ćošku, a kada je preminula komšije su joj tu posvetile mural za uspomenu (FOTO)

14.11.2022

18:45

0

Mural je oslikan na inicijativu komšija iz kraja koje su se sa Mirom, za 25 godina, koliko je prodavala cveće na tom uglu, sprijateljile, gotovo postale porodica

Mira je 25 godina prodavala cveće na jednom dorćolskom ćošku, a kada je preminula komšije su joj tu posvetile mural za uspomenu (FOTO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ugao ulica Strahinjića Bana i Rige od Fere svakim danom, a naročito vikendom, odisao je mirisom svežeg cveća koje je poslednjih 25 godina prodavala čuvena Mira, koja je, na veliku žalost, preminula posle kratke i progresivne bolesti u septembru ove godine.

U njenu čast, stanari ovog dela Dorćola naslikali su mural baš na "njenom ćošku".

24sedam/Nenad Vujanović
 

Prema rečima vlasnika ateljea "Marija i Stevan Soln Marg & Wunste", mural je oslikan na inicijativu komšija iz kraja koje su se sa Mirom, za dve i po decenije koliko je prodavala cveće na tom uglu, sprijateljile, gotovo postale porodica.

- Praznina koju je Mira ostavila u srcima Dorćolaca, inspirisala ih je da joj posvete mural. Pokretač ideje je Ljubica Vesković, koja je sa ekipom koja se okuplja u lokalnom kafiću na istom uglu pozvala nas da se uključimo u realizaciju njihove ideje i posvetimo ovoj izuzetnoj ženi spomenik kakav zaslužuje - kažu oni za 24sedam

24sedam/Nenad Vujanović
 

Dodaju da je Mira zahvaljujući prodaji cveća brinula o dva unuka, koja su sa dekom živela van Beograda. 

- Unuci su Miri ostali iza ćerke koju je izgubila pre 10 godina i za kojom je nosila crninu do poslednjeg svog dana. Hrabro se borila tokom života za njih, uvek vedra i nasmejana. Dorćolci za nju imaju samo lepe reči i po koju suzu - zaključili su oni. 

Nedeljni ritual

24sedam/Nenad Vujanović
 

Kako kaže jedna Beograđanka, koju su reporteri 24sedam zatekli na Mirinom ćošku, ona je svakog vikenda dolazila kod nje kako bi kupila sveže cveće.

- To mi je postao nedeljni ritual koji sam prenela na ćerku, koja je obožavala da se pomazi sa psom koji je sedeo tik uz ljubaznu prodavačicu cveća. Ona je bila simbol Strahinjića Bana, a ovaj mural čuvaće sećanje na ljubaznu bakicu koju komšiluk nikada neće zaboraviti - kazala je ona za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike