Srbija dobila prvi zajednički frižider, a bio je pun hrane za manje od 24 sata! Sledeći je zajednički orman! (FOTO)

13.01.2022

18:00

0

U Dobračinoj ulici, u dvorištu Dorćol Platza, postavljen je prvi zajednički frižider u Srbiji

Srbija dobila prvi zajednički frižider, a bio je pun hrane za manje od 24 sata! Sledeći je zajednički orman!  (FOTO)
Tamara i Irena, zajednicki frizider foto Katarina Mihajlovic 1301 2022 (10) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

"Ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba"  je humana parola kojom su se vodile Tamara Stojković i Emilija Bojić kada su osmislile projekat pod nazivom Zajednički frižider.

Iz ovog frižidera hranu mogu da uzmu svi koji su gladni, bez ikakvog prijavljivanja i kontrolisanja.

Zajednički frižider, prvi takav u Srbiji, postavljen je juče u Dobračinoj ulici, u dvorištu Dorćol Platza, a za samo 24 sata police su se već popunile bananama, brokolijem, jabukama, narandžama, ali i konzervama, mlekom, grizom...

24sedam/Katarina Mihajlović
Tamara Stojković

Ideja se, kaže za 24sedam jedna od organizatorki Tamara Stojković, rodila iz želje da se smanji bacanje ispravne hrane, ali i istovremeno i pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

- Šokirala me činjenica da je četvrtina hrane koja se baci u Americi dovoljna da se prehrani čitavo stanovništvo koje gladuje. Svesne da se i u našoj zemlji mnogo hrane baci, jer znamo da je nećemo iskoristiti pre isteka roka trajanja, došle smo na ovu ideju - rekla je naša sagovornica.

Ona objašnjava kako frižider pune kako sugrađani, tako i donacije od strane Banke hrane Beograd.

- Želimo da ova akcija dođe i do onih koji su gladni i da budu slobodni da dođu po hranu, bilo koji dan od 11 do 19 časova - navodi Tamara.

Da frižider uvek bude čist i da su svi proizvodi dobrog roka trajanja, zadužene su kako organizatorke inicijative Tamara i Emilija, tako i tim volontera.

- Građani u ovaj frižider mogu da ostave sledeće namirnice: fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu u važećem roku trajanja, bezalkoholna pića, osnovne životne namirnice (brašno, šećer, ulje, itd...) kao i sveže voće i povrće - kaže ona.

Novi planovi

Naša sagovornica ističe da je ova ideja uspela, jer su svi bili udruženi.

- Celokupna ideja realizovana je kroz projekat Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a, koja je posvećena osnaživanju mladih u Srbiji, u pronalaženju i sprovođenju rešenja za uzroke i posledice klimatske krize - objašnjava naša sagovornica. 

Ona dodaje da je frižider donirala organizacija "28. jun", da je prostor ustupio Dorćol Platz, dok je sam frižider oslikao ulični umetnik Andrej Kolosov.

Kako zaključuje naša sagovornica plan im je da prošire akciju "zajedničkog frižidera" po celoj prestonici, pa i šire, ali imaju i još jednu ideju.

- Želimo da napravimo i projekat pod nazivom "zajednički ormar", kako bi se obezbedila i odeća za one kojima je to najpotrebnije - rekla je Tamara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike