Šapić: Postavljamo nove standarde, idemo korak ispred

14.11.2022

13:52

0

Autor: 24sedam

Šapić je naveo da se trenutno rekonstruiše više od 30 ulica u gradu koje nisu u bile u planu kada je došao na mesto gradonačelnika

Šapić: Postavljamo nove standarde, idemo korak ispred
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Cilj ove gradske uprave je da idemo korak ispred i preduhitrimo neke stvari koje mogu da se dogode, a to je slučaj sa Brankovim mostom čija sanacija počinje danas. Zato smo postavili nove standarde kvalitetnom rekonstrukcijom ulica i poštovanjem rokova, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je gostujući na TV K1 podsetio da se od 1954. godine nije radilo na dilatacijama, odnosno na spojnicama dva dela Brankovog mosta.

- To je moglo možda da sačeka još par meseci, ali je onda rizik da se postojeći korodirani stubovi javne rasvete sruše usled jakog vetra tokom zime. Kako bismo svakako morali da zatvorimo saobraćaj dok budemo menjali stubove javne rasvete, odlučili smo da završimo sve to što nije rađeno četrdeset godina. Za takve stvari je svakako pogodniji avgust, ali je ovo situacija na koju ne možete da utičete, morate da donesete odluku i poslušate struku - istakao je prvi čovek prestonice.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Šapić je naveo da se trenutno rekonstruiše više od 30 ulica u gradu koje nisu u bile u planu kada je došao na mesto gradonačelnika.

- Rebalansom budžeta obezbedili smo oko milijardu dinara za sanaciju i rekonstrukciju ovih ulica. Možda je i to moglo da sačeka leto, ali po mom mišljenju neke stvari treba da se urade kad se ukaže prilika - istakao je Šapić i najavio da će polovinom decembra kada bude prestala građevinska sezona izaći pred građane sa informacijom koliko je ulica urađeno i kako su one izgledale pre i posle rekonstrukcije.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Gradonačelnik je istakao da se sigurno neće desiti da se u roku od dve godine neke ulice rade dva puta te podsetio da je osnovano telo „Lice grada” koje sinhronizuje radove svih republičkih i gradskih preduzeća.

- Veoma je važno da se poštuju termini i mislim da za poslednjih sedam godina nije urađeno koliko će biti za ova tri meseca. Postavili smo neke nove standarde, a tu pre svega mislim na poštovanje roka i kvaliteta radova - rekao je gradonačelnik.

On je dodao i da je sve više automobila na beogradskim ulicama te je zato metro suštinsko rešenje najvećeg problema saobraćaja u gradu.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ukoliko procenat vozila javnog prevoza na ulicama budemo podigli za 15 do 20 odsto građani će vrlo brzo primetiti boljitak bez finansijskih ulaganja. Osim toga, u narednih desetak dana, očekujemo da nam stigne novih stotinu novih autobusa na gas, što će da poboljša kvalitet, ali i da utiče pozitivno na zagađenje - istakao je Šapić.

On je rekao da je nemoguće neke decenijske probleme rešiti za dva, tri meseca i naveo da su za vreme od kada je došao na čelo Beograda otvorene mnoge teme, pokrenuti procesi, te da postoji spremnost da se rešava ono za šta niko nije bio zainteresovan decenijama.

Kada je reč o konkursu za postavljanje splavova, gradonačelnik je podsetio da je u toku pretposlednja faza koja podrazumeva pripremanje terena, projekata i licitacije, nakon kojih sledi postavljanje splavova na planirana mesta a što će na kraju omogućiti da Savsko šetalište ponovo izgleda onako kako dolikuje.

- Konkurs bi trebalo da se raspiše do kraja novembra za svaku od oko 30 lokacija i postoji zakonska početna cena od koje će se licitirati. U međuvremenu radimo na projektu dovođenja vode i struje gde će svi priključci biti legalni, splavovi će morati da imaju prečišćivače otpadnih voda i na kraju ovog procesa Savsko šetalište će ponovo postati uređeno mesto sa koga može da se vidi reka - rekao je Šapić.

Govoreći o ekološkim problemima i zagađenju on je istakao da Grad i Vlada ulažu ogromna sredstva u ekologiju i čistu životnu sredinu.

- Grad preduzima niz mera kako bi što više smanjio štetan uticaj na životnu sredinu kao što su zamena kotlova na mazut po vrtićima i školama. Pokušavamo na sve moguće načine da uđemo u proces, koji traje više godina, da se dođe do kvalitetnijeg vazduha. Grad će uvesti 100 novih autobusa na gas, radi se gasifikacija na celokupnoj teritoriji grada i to su neke od mera koje se preduzimaj kako bi vazduh u našem gradu bio što kvalitetniji - rekao je Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da će novogodišnja rasveta biti postavljena 15. decembra do 15. januara u užem turističkom centru grada i da će to Grad koštati oko 500 hiljada dinara

Bonus video

Aleksandar Šapić

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike