Dečak skoro dve godine maltretira sve u školi: Učiteljica dala otkaz, a tri učenika se ispisala

09.11.2022

12:59

1

Predlog je bio da se dečaku omogući lični asistent, što je njegova majka odbila

Dečak skoro dve godine maltretira sve u školi: Učiteljica dala otkaz, a tri učenika se ispisala
Ilustracija - Copyright Profmedia

Već skoro dve godine učenici drugog razreda OŠ "Stefan Nemanja" trpe vršnjačko nasilje od strane jednog učenika.

Pošto škola nije reagovala niti na bilo koji način zaštitila učenike i nastavnike, sve je rezultiralo ispisivanjem troje dece, ali i otkazom učiteljice.

Jedan otac čije dete je svakodnevno izloženo nasilju rekao je da dečak svakodnevno ometa nastavu i fizički nasrće na decu, ali i na učiteljicu, prenosi Kurir.

- Nebrojeno puta je mog sina udario pesnicom u grudi, glavu, šutirao ga, gurao sa stepeništa, jurio ga sa ciglom u rukama... Poslednji put, kad je moj sin hteo da zaštiti devojčice iz razreda, dobio je udarac pesnicom u grudi, nakon čega su se potukli - rekao je otac za pomenuti medij.

Profimedia
 

Svi pokušaji roditelja da se problem reši na najbolji način, da se pomogne tom detetu, ali i da ostala deca ne trpe, nisu naišli na pozitivan odgovor od majke - naveo je sagovornik.

U aprilu su pokušali na roditeljskom sastanku da postignu dogovor sa direktorom i školskim psiholohom, ali ništa se nije ostvarilo.

- Dogovor je bio da se kontaktira s Centrom za socijalni rad, da se što pre obezbedi asistent za dete, da škola predloži mere za uspostavljanje zdrave radne atmosfere... Tada smo dobili obećanje od majke tog dečaka da će aplicirati za personalnog asistenta, što je i preporuka lekara koji prati dete.

Majka ne želi asistenta

Međutim, na prvom roditeljskom sastanku ove školske godine majka se izjasnila da ne želi da njeno dete ima ličnog asistenta, i time se priča završila.

- Sve što su preduzeli je minorno i zanemarljivo, oni se nisu na vreme obratili relevantnim institucijama. Na inicijativu roditelja su došli Centar za socijalni rad i inspekcija, oni su dali neke preporuke i to je sve. Suština je da niko nije protiv tog deteta, ali škola i majka nisu uradili ništa kako bi zaštitili drugu decu koja su izložena svakodnevnom nasilju - priča on.

Otac ističe da je od škole dobio na uvid dva papira sa sastanka tima za zaštitu od nasilja, koja, kako tvrdi, nisu bili ni zavedena ni potpisana:

- To implicira da su se školski organi ogrešili o osnovnu zakonsku i ustavnu odredbu da se deci moraju pod jednakim uslovima obezbediti uslovi za obrazovanje, što u ovom slučaju nije učinjeno, već su deca iz celog odeljenja žrtve neodgovornog roditelja jednog učenika i potencijalnog nereagovanja školskih organa.

"Radimo na tome da se slučaj reši"

Direktor škole Sava Jerković za pomenuti medij rekao da je škola održala mnogo sastanaka i s detetom i s njegovom majkom, kao i da su upoznati Centar za socijalni rad i prosvetna inspekcija.

- Bio je vanredni inspekcijski nadzor. Mi radimo na tome da se taj slučaj reši, sve smo sile uprli. Sada imamo jednog nastavnika koji je stalno pored njega. Radimo i novi operativni plan zaštite celog odeljenja. Tražili smo i stručnu pomoć školske uprave, nadamo se da ćemo rešiti taj problem. Imamo dosta sastanaka - rekao je direktor.

Bonus video:

Instragram/stop nasilju1

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike